میرنیوز
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، امام خامنه ای رهبر معظم انقلاب، در بیانات اخیر خود با هیئت دولت انتقاداتی درباره خام فروشی محصولات مختلف صادراتی و عدم فرآوری آنها بیان داشتند.
برای بررسی مصداق هایی که ایشان درباره خام فروشی بیان کردند در این شماره پرونده «خام فروشی، حراج اموال مردم» ، گیاه گشنیز مورد بررسی قرار میگیرد.
رهبر معظم انقلاب درباره خام فروشی محصولات صادراتی ایرانی تاکید کردند: «در حاشیهی مسئلهی تولید، من یک نکتهی دیگری را عرض بکنم که آن هم بیارتباط به مسئلهی تولید نیست و آن مسئلهی صادرات مواد خام یا صادرات فلّهای است که یک نمونهاش را قبلاً در مورد نفت گفتیم. یکی از مشکلات ما همین است که ما مواد خام را بدون فراوری و بدون اینکه ارزش افزودهاش را برای کشور خودمان، برای سرمایهدار خودمان، برای کارگر خودمان فراهم بکنیم، می فرستیم خارج.»
ایشان همچنین مشخصا از صادرات خام گیاه گیشنیز انتقاد کردند و فرمودند:«چند شب پیش تلویزیون راجع به گشنیز میگفت که گشنیز را به صورت فلّهای میبرند خارج و با قیمتهای بسیار زیادی بعد از فراوری در دنیا فروش میرود. پس یک نکتهای که ما در باب مسائل تولید خواستیم عرض بکنیم، مسئلهی برداشتن موانع تولید است که اینها است»
ایجاد ارزش افزوده 250 تا 5000 برابری از گشنیز
بنابر این گزارش سالانه حدود 20 هزار تن گیاه گشنیز در ایران تولید و بخش عمده ای از آن به صورت خام از کشور خارج می شود درحالی که با انجام یک مرحله فرآوری بر روی آن می توان ارزش افزوده 250 برابری ایجاد کرد؛ همچنین بر پایه این گیاه خوشبو میتوان ماده ای را تولید کرد که 5000 برابر ارزش افزوده بیشتری ایجاد میکند.
ارزش صادراتی هر کیلوگرم گشنیز خام حدود 10 هزار تومان و حداکثر 14 هزار تومان قیمت دارد اما اگر عصاره آن گرفته شود حدود 2 میلیون و 500 هزار تومان قیمت پیدا میکند.
بر پایه گشنیز همچنین میتوان "لینانول" تولید کرد که هر لیتر آن 50 میلیون در کشورهای اروپایی قیمت دارد و برای صنایع اسانس و عطر سازی استفاده می شود.
سود گشنیز ایران در جیب تاجران پاکستانی
علاوه بر تهیه عصاره و اسناس، از گشنیز در صنعت گیاهان دارویی نیز استفاده میشود و ارزش افزوده و سود چند برابری نصیب تولید کنندگان این صنایع میکند اما شواهد امر نشان می دهد که این گیاه بعد از یک مرحله فرآوری ساده نظیر عصاره گیری در پاکستان به کشور های مختلفی صادر می شود.
بنابراین گزارش ایران با وجود داشتن 11 اقلیم از 13 اقلیم شناخته شده در دنیا و داشتن میانگین 300 روز آفتابی و متاثر از آن تنوع گیاهی شرایط مناسبی برای تولید و فرآوری این محصولات مختلف گیاهی دارد اما مشخص است که تنها در صورتی صادرات مناسبی خواهیم داشت که خام فروشی را قطع یا به حداقل برسانیم.
گزارش ابراهیم نژادرفیعی
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
سرمایه گذاری مستقیم خارجی و نقش ایران در رنجیره ارزش جهانی
۱۸۲ همت وام ازدواج و فرزندآوری پرداخت شد
قیمت جهانی کامودیتی ها در بخش نفت و انرژی؛ پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳
وزیر نیرو: مشکل ناترازی سوخت بهبود یافت
نرخ بهره بین بانکی ثابت ماند
بازار خودرو در خواب زمستانی است؛ قیمت جدید خودرو در بازار
تشریح عملکرد ۱۰۰ روزه شرکت ملی گاز ایران
برون رفت از چالش ناترازی انرژی با استفاده از ظرفیت های دیجیتال
گازرسانی بدون افت فشار
زریباف: نوسانات بازار ارز موقتی است
نوسازی ۷۵ واحد صنعتی در نیمه نخست امسال
واردات ۱۲ میلیارد دلار کالای اساسی به کشور
شرایط جدید وام فرزندآوری ابلاغ شد
دبیرخانه بزرگترین رویداد صنعت مالی ایران آغاز به کار کرد
مصوبه ترخیص درصدی کالاها تمدید شد
۷۰ درصد بازار خودروی روسیه دست برندهای چینی
نمایندگان کنگره آمریکا: بانک های هنگ کنگ تحریم های ایران و روسیه را دور می زنند
تهدید جدید ترامپ علیه مکزیک و کانادا
مالیات اصلی ترین ابزار تنظیم گری
نوسانات بازار ارز موقتی است
تخصیص پنج هزار ربع سکه ضرب ۱۴۰۳ در حراج امروز
افزایش ۴۶۲ درصدی واردات طلا
نرخ جدید گاز مایع اعلام شد
واردات ۱.۶ میلیارد دلاری موبایل در ۸ ماه
شرط تحویل خودرو صفر در مراکز اسقاط اعلام شد
برخورد دوگانه در صنایع غذایی و عدم فهم مشترک از نیازها
قیمت طلا و سکه امروز ۷ آذر؛ سکه ۵۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان شد
صدور ۴ هزار و ۷۱۴ گواهی تمکن مالی الکترونیک در ۸ ماه
۲۹۴۱۸ خودرو از گمرک ترخیص شد
ورود دومین محموله شمش نقره به خزانه بورس کالا