میرنیوز

یادداشت تسنیم|پوپولیسم سیاسیون دولت حاکم، سدّ محکم در برابر اصلاح اقتصاد ایران

 یادداشت تسنیم|پوپولیسم سیاسیون دولت حاکم، سدّ محکم در برابر اصلاح اقتصاد ایران 2020-08-26T10:28:02+04:30

گروه اقتصادی خبرگزاری تسنیم - عطا بهرامی: سیاستگذاری های کلان در اقتصاد ایران به گونه ای تعریف شده است که از تصمیم به موقع و همراه با حداقل هزینه عاجز بوده و هر کاری را با حداکثر زمان و هزینه های اقتصادی و اجتماعی ممکن انجام می دهد. فضای کسب و کار در سطح صنایع بزرگ و یا صنایع کوچک متاثر از سیاستگذاری های کلان است. سیاست هایی که می تواند به نظام فکری برنامه ریزی و بازار و رابطه این دو با یکدیگر به معنای نسبت هایی که در اختیار دارند، مرتبط باشد. زیرا سیاستگذاری های کلان مزیت های بخشی را هم شکل داده و آنها را دستکاری می کند.

اتمسفر اقتصاد کشور را عناصر مرئی و نامرئی که مجموعه قوانین نوشته و نانوشته حاکم بر اقتصاد ایران است تشکیل می دهد که آنچه می بینیم ماحصل وجود این متغیرها است، و اگر کسی از خروجی کار راضی نیست، بعید است تعداد قابل توجهی افراد راضی از وضعیت اقتصادی کشور یافت شود؛ طبیعتا با تداوم سیاست های کنونی مخالفت می کند و با تکرار یک روش نمی توان خروجی متفاوتی را انتظار داشت. اما تغییر در ریل سیاستگذاری کلان کشور به سد محکمی به نام پوپولیسم سیاسیون برخورد می کند که جایگاه سیاسی حزب و دولت حاکم را بر منافع عمومی ترجیح می دهند. سیاستگذار در بخش اجرایی کشور سرنوشت همه بخش های دیگر را هم رقم می زند، حتی اگر بر آنها تسلط مدیریتی نداشته باشد.

جنگ ارزی با تغییر مزیت های قیمتی بر بهینه بودن یا نبودن صنایع اثرگذار است و باعث خروج یا ورود شرکت ها از(به) صنعت می شود. معاهده های تجاری دو یا چندجانبه که متاثر از اولویت های راهبردی بین کشورها تدوین می شود بر سرنوشت صنایع اثر دارد و ممکن است مزیت های سیاسی بر اولویت های اقتصادی غلبه پیداکند. سیاستگذاری بانک های مرکزی در میزان نرخ بهره و نوع توزیع پول بر بخش واقعی اقتصاد اثر مستقیم دارد و در ایالات متحده از دوره رونالد ریگان؛ مدیریت اشتغال هم به وظایف فدرال رزرو اضافه شده است که اهمیت نهاد کنترل کننده حجم پول را نشان می دهد. سیاست های مالیاتی هم طبیعتا بر مزیت به عنوان شاخص تعیین کننده در سرنوشت شرکت ها اثر مستقیم دارد.

به همه این عناصر باید برداشت عمومی از شفافیت و حرمت قانون را هم اضافه کرد که باعث شکل گیری تصویر آینده در ذهن فعالان اقتصادی می شود. هر قدر فعالان اقتصادی بتوانند تصویر بهتری (نزدیک به واقع) را از آینده پیش‌سازی کنند، بهتر می توانند اقدام به برنامه ریزی کرده و در فرآیند کنش های اقتصادی مشارکت نمایند. به تازگی قوه قضائیه ابلاغی به نهادهای زیرمجموعه مانند سازمان بازرسی کل کشور مبنی بر تسریع سامانه های شفافیت زا انجام داده است که به کاهش عدم تقارن اطلاعات می انجامد. این دستور می بایست 30 سال پیش ابلاغ می شد.

وجود یا عدم وجود دکترین کلان در اقتصاد کشور باعث می شود تا همه تصمیم گیری ها در راستای آن و یا بی ارتباط با آن انجام شود. کشوری که به دنبال تولید باشد به دلیل گرانی 2 ماهه در قیمت برخی کالاها فرمان واردات و منهدم کردن مزیت تولیدکنندگان ایرانی را صادر نمی کند. تقریبا به طور متوالی شاهد این پدیده هستیم که 2 ماه مانده به برداشت فلان محصول کشاورزی (پیاز، سیر، پرتغال و چندین مثال دیگر) گرانی در قیمت این محصولات پیش می آید که واکنش تکراری سیاستگذار؛ صدور دستور واردات و از بین بردن مزیت های قیمتی کشاورزان ایرانی است. درحالیکه گرانی کالا در پیش از فصل برداشت امری طبیعی است و نمی تواند توجیه گر واردات بی رویه باشد و بی صبری معملا کمتر از 2 ماهه سیاستگذار و نخبگان سیاسی، زیان سنگین اقتصادی به بار می آورد.

پس از 2 سال کشمکش غیرضروری، سیاست بازنگری 3 ماهه در قیمت خودروهای تولید داخل اعلام شد. در کشوری که تورم نزدیک به 50 درصدی را تجربه کرده است چگونه می توان قیمت یک یا چند کالا را تثبیت کرد؟ تا پیش از اتخاذ سیاست تجدیدنظر 3 ماهه در قیمتگذاری خودرو به مدت تقریبا 20 ماه قیمت خودرو تثبیت(افزایش اندک سالانه) شده بود. مواد اولیه مورد نیاز برای تولید خودرو مانند قطعات که به شدت متاثر از قیمت ورق های فولادی است مشمول صدها درصد افزایش قیمت شده است، اما سیاستگذار اصرار داشت قیمت خودرو ثابت بماند که نتیجه آن زیان خودروسازان و ماده 141 شدن آنها و عدم رسیدن قطعه سازان به مطالباتی بود که از خودروسازان به دلیل فروش قطعات داشتند.

معنای همه این گزاره ها این است که در صنعت و در کشاورزی با یک نوع پوپولیسم رو به رو هستیم که تصمیم را به تاخیر می اندازد تا زیان کار به شدت افزایش یافته و یقین عمومی درباره مضرات سیاست اعمال شده ایجاد شود. این کار باعث می شود نتوان از مزیت های فهم سریع اتفاقات بهره برد و هر کاری را با حداکثر زیان ممکن انجام داد. منطق پنهان این نوع سیاستگذاری اقتصادی این است که مقصری پیدا نشده و هیچکس مسئولیت امر واقع را برعهده نمی گیرد و مدیران شجاع به تدریج از صحنه مدیریتی کشور محو می شوند.

در داستان تلخ و حیرت آور دلار 4200 تومانی هم شاهد این پروژه هستیم. درحالیکه همه یا بخش قابل توجهی از کارشناسان و سیاستگذاران می دانستند نرخ دلار را نمی توان در پیش از اعداد بالاتر از 12 هزار تومان تثبیت کرد، اما بازی تثبیت نرخ ارز با سیاست دلار 4200 تومانی طراحی و به قیمت زیان تقریبا 30 میلیارد دلاری اجرا شد. اگر در کوتاه مدت اعلام می شد(رسمی یا غیررسمی) که قیمت دلار را نمی توان در محدوده های زیر 5 هزار تومان تثبیت کرد، حتی فضای کارشناسی کشور هم با موضوع پوپولیستی برخورد کرده و اصول اقتصاد کلان را نادیده می گرفت. آیا می توان در اقتصادی که حجم پول در آن 4 برابر افزایش یافته است(تا پایان سال 1397) قیمت یک کالا(در اینجا نرخ ارز) را افزایش نداد؟

آیا می توان در شرایطی که قیمت ارز 6 برابر شده است (تا تابستان 1399) قیمت خودرو را افزایش نداد؟ آیا با تورم 50 درصدی و افزایش نرخ ارز بیش از 6 برابری و اثر مستقیم آن با نهادهای دامی، می توان قیمت مرغ را افزایش نداد؟ پاسخ همه این سوال ها روشن است، اما در هر بحرانی که پیش می آید؛ تمام اشتباهات گذشته تکرار شده و گویا چیزی به اسم حافظه تاریخی وجود ندارد. حاکم شدن پوپولیسم محض بر تصمیم گیری های اقتصادی ستون فقرات اقتصاد کشور را شکسته و هر عملی را با بالاترین هزینه ممکن انجام می دهد. درحالیکه در سیاستگذاری کلان و شرکت داری، هنر؛ انجام کار با کمترین هزینه ممکن است.

سرچشمه علت و معلولی همه بحران ها در اقتصاد ایران بی قانونی در بازار پول است که گویی نباید مشمول هیچ نوع قاعده و قانونی باشد. این بی قانونی در بازار پول با انبوه قوانین مزاحم در بازار کالا تکمیل شده است و اگر دولتی بخواهد اصلاحی اساسی در اقتصاد ایران انجام دهد، می بایست سیاست توامان مقررات زایی(Regulation) در بازار پول و مقررات زدایی(Deregulation) در بازار کار را در دستور کار قرار دهد.

سیاستگذار؛ سرچشمه تولید تورم که حجم پول و کیفیت توزیع پول خلق شده است را رها کرده و بر معلول ها که افزایش قیمت کالاهای مختلف است متمرکز شده که نتیجه آن پوپولیستی شدن فضای کارشناسی کشور و اعمال سیاست هایی است که هزینه های فراوان ایجاد کرده و تا لحظه تبدیل شدن به خسارت محض در معرض بازنگری قرار نمی گیرند. سیاست هایی که دلار 4200 تومانی در راس آن و قیمتگذاری های نمایشی و خسارت بار در صنایعی مثل خودرو در پایین دست آن قرار می گیرند.

برای پایان دادن به این فرآیند خسارت بار که هر چند سال یک بار تکرار می شود، اصرار بر مبانی کارشناسی و تلاش گسترده برای اقناع نخبگان با کمک سیاستگذاران و رسانه ها امری ضروری است که در صورتی انجام نشدن، به روند گران اداره کردن کشور تداوم خواهد بخشید. در همه این مراحل دستگاه اجرایی در راس کار و دستگاه های قانونگذاری و قضایی حامی و در کنار آن هستند.

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار اقتصادی

تحویل ۸۰ میلیون لیتر سوخت مایع نیروگاهی در روز گذشته

تحویل ۸۰ میلیون لیتر سوخت مایع نیروگاهی در روز گذشته
2024-12-17T22:56:17+03:30
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی از توزیع بی‌سابقه ۱۷۲ میلیون لیتر نفت‌گاز در روز گذشته خبر داد و گفت: در روز گذشته ۸۰ میلیون لیتر سوخت مایع تحویل نیرو...

فرزین: گروهی تلاش می کنند با پخش شایعه دل مردم را خالی کنند

فرزین: گروهی تلاش می کنند با پخش شایعه دل مردم را خالی کنند
2024-12-17T22:02:58+03:30
رئیس بانک مرکزی با بیان اینکه ذخایر ارزی کشور تکمیل است، گفت: عده ای می خواهند با شایعات دل مردم را خالی کنند و به دلیل نفعی که در پی افزایش ارز پیدا می کنند...

سود سهام عدالت از فردا واریز می‌شود + جزئیات

سود سهام عدالت از فردا واریز می‌شود + جزئیات
2024-12-17T21:09:37+03:30
مدیرعامل شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه گفت: واریز مرحله سوم سود سهام عدالت از فردا آغاز می‌شود.

۸ هزار و ۵۰۰ مگاوات ظرفیت نیروگاه‌ از مدار خارج شد

۸ هزار و ۵۰۰ مگاوات ظرفیت نیروگاه‌ از مدار خارج شد
2024-12-17T18:29:36+03:30
یک مقام مسئول گفت: از ابتدای سال تاکنون پنج میلیارد مترمکعب گاز کمتری در اختیار نیروگاه‌ها قرار گرفته است و نبود سوخت موجب خروج ۸ هزار و ۵۰۰ مگاوات ظرفیت نیر...

لزوم توجه به انرژی تجدیدپذیر برای جبران ناترازی ها

لزوم توجه به انرژی تجدیدپذیر برای جبران ناترازی ها
2024-12-17T18:02:59+03:30
یک مقام مسئول گفت: برای پاسخگویی به ناترازی‌هایی که امروز با آن مواجه هستیم به‌ویژه در حوزه برق و سوخت باید موضوع بهره‌برداری از ظرفیت‌های انرژی‌های تجدیدپذی...

۸ هزار و ۵۰۰ مگاوات ظرفیت نیروگاه‌ از مدار خارج شدند

۸ هزار و ۵۰۰ مگاوات ظرفیت نیروگاه‌ از مدار خارج شدند
2024-12-17T18:02:59+03:30
یک مقام مسئول گفت: از ابتدای سال تاکنون پنج میلیارد مترمکعب گاز کمتری در اختیار نیروگاه‌ها قرار گرفته است و نبود سوخت موجب خروج ۸ هزار و ۵۰۰ مگاوات ظرفیت نیر...

هدف‌گذاری افزایش طول عمر ساختمان به بالای ۵۰ سال

هدف‌گذاری افزایش طول عمر ساختمان به بالای ۵۰ سال
2024-12-17T18:02:58+03:30
رئیس انجمن سازندگان مسکن و ساختمان شهر تهران گفت: هم‌اکنون میانگین عمر ساختمان ۲۵ سال است، که امیدوارم با حضور مهندسان ساختمان عمر مفید ساختمان به بالای ۵۰ س...

صدور هشدار نارنجی افزایش آلودگی هوا در تهران

صدور هشدار نارنجی افزایش آلودگی هوا در تهران
2024-12-17T17:22:57+03:30
سازمان هواشناسی با صدور هشدار سطح نارنجی از افزایش آلاینده‌های جوی در ۴ شهر از جمله تهران طی امروز تا پنجشنبه خبر داد.

رکورد تحویل گاز به شبکه شکست

رکورد تحویل گاز به شبکه شکست
2024-12-17T17:22:57+03:30
معاون وزیر نفت گفت: امسال تحویل گاز به شبکه به ۸۵۵ میلیون مترمکعب رسید، در حالی که طبق برنامه مصوب تعهد و انتظار از ما ۸۴۵ میلیون مترمکعب بود.

افزایش ۳ درصدی مصرف گاز تهرانی‌ها در یک روز

افزایش ۳ درصدی مصرف گاز تهرانی‌ها در یک روز
2024-12-17T17:22:57+03:30
سخنگوی شرکت گاز استان تهران گفت:­ مقدار مصرف گاز در استان تهران در ۲۴ ساعت گذشته به بیش از ۱۱۵ میلیون مترمکعب در روز رسید.

بانک مرکزی: یک میلیون فقره چک الکترونیکی صادر شد

بانک مرکزی: یک میلیون فقره چک  الکترونیکی صادر شد
2024-12-17T17:22:56+03:30
از ابتدای راه‌اندازی چک الکترونیک در کشور (آبان ۱۴۰۱) تا نیمه آذر امسال بیش از ۹۹۰ هزار فقره چک الکترونیک صادر شده و بیش از ۹۹.۷ درصد چک‌های الکترونیک کارساز...

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی منصوب شد

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی منصوب شد
2024-12-17T15:40:44+03:30
با پیشنهاد دبیر شورای‌عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و با حکم وزیر امور اقتصادی و دارایی، «مصطفی طاعتی مقدم» به عنوان مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی منصوب شد.

۴.۳ همت قرارداد در آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک منعقد شد

۴.۳ همت قرارداد در آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک منعقد شد
2024-12-17T15:40:43+03:30
مدیرعامل شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک گفت:‌ هزار و ۷۲۰ قرارداد به ارزش بیش از چهار هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان در آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک منعقد شد.

تعطیلی ادارات، مصرف برق را ۵ هزار مگاوات کاهش داد

تعطیلی ادارات، مصرف برق را ۵ هزار مگاوات کاهش داد
2024-12-17T15:40:43+03:30
مدیرکل هوشمندسازی و فناوری‌های نوین توانیر از کاهش روزانه ۵ هزار مگاواتی مصرف برق در پی تعطیلی ادارات خبر داد.

معاون وزیر جهاد کشاورزی: ۱۰ درصد کودهای کشور وارداتی است

معاون وزیر جهاد کشاورزی: ۱۰ درصد کودهای کشور وارداتی است
2024-12-17T15:40:42+03:30
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی گفت: در حال حاضر تنها ۱۰ درصد کودهای کشاورزی وارداتی است و تلاش داریم با بهبود کودهای تولید داخل، مانع واردات شویم.

ممنوعیت پروازی در آسمان ایران نداریم

ممنوعیت پروازی در آسمان ایران نداریم
2024-12-17T15:40:42+03:30
سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری از اینکه حریم هوایی ایران باز است و ممنوعیت پروازی نداریم، خبر داد.

بازار سرمایه امروز ۲۷ آذر؛ توان بورس گرفته شد!

بازار سرمایه امروز ۲۷ آذر؛ توان بورس گرفته شد!
2024-12-17T13:53:59+03:30
شاخص کل بورس که امروز کار خود را با رشد آغاز کرده بود در پایان وقت معاملات با افت بیش از ۱۲ هزار واحد به ارتفاع ۲ میلیون و ۶۷۳ هزار واحد نزول کرد.

صنعت هوانوردی کشور نیازمند باز معماری است

صنعت هوانوردی کشور نیازمند باز معماری است
2024-12-17T13:40:42+03:30
رئیس سازمان هواپیمایی کشوری گفت: در صنعت هوانوردی با وجود تشدید تحریم‌ها از نظر تکنولوژیکی به مشکل بر نمی‌خوریم اما باید مسائل اقتصادی آن را حل کنیم که نیازم...

رعایت الگوی مصرف، شاه‌کلید رفع کمبود انرژی است

رعایت الگوی مصرف، شاه‌کلید رفع کمبود انرژی است
2024-12-17T13:40:41+03:30
مدیرعامل شرکت مادرتخصصی تولید نیروی برق حرارتی ضمن دعوت از هم‌وطنان به مصرف بهینه انرژی برای مقابله با خاموشی، گفت: رعایت الگوی مصرف، شاه کلید رفع کمبود انرژ...

راه اندازی بازار ارز تجاری منجر به جهش قیمتی نرخ ارز نخواهد شد

راه اندازی بازار ارز تجاری منجر به جهش قیمتی نرخ ارز نخواهد شد
2024-12-17T13:40:41+03:30
معاون اداره پایش بازار ارز بانک مرکزی گفت: با راه‌اندازی این بازار هیچ‌گونه جهش قابل‌توجهی در قیمت نرخ ارز روی نمی‌دهد.

سال ۲۰۵۰ نیاز به ۲۰۰ میلیون تن تولید محصولات کشاورزی داریم

سال ۲۰۵۰ نیاز به ۲۰۰ میلیون تن تولید محصولات کشاورزی داریم
2024-12-17T13:40:41+03:30
معاون پژوهش سازمان تات گفت: جمعیت ایران در سال ۲۰۵۰ میلادی به ۱۰۰ میلیون نفر می‌رسد که برای تامین امنیت غذایی نیازمند ۲۰۰ میلیون تن تولیدات محصولات کشاورزی است.

هواپیماهای «ATR» ایران‌ایر فعال است

هواپیماهای «ATR» ایران‌ایر فعال است
2024-12-17T13:40:40+03:30
مدیرعامل هواپیمایی ایران‌ایر گفت: هواپیماهای «ATR» برخلاف باور عمومی جز پیشرفته‌ترین هواپیماها به لحاظ تکنولوژی هستند و این هواپیما با ظرفیت بالای ۹۵ درصد طی...

جمهوری کنگو از اپل شکایت کرد

جمهوری کنگو از اپل شکایت کرد
2024-12-17T13:40:40+03:30
رویترز گزارش داد که جمهوری کنگو از زیر مجموعه‌های اپل در فرانسه و بلژیک شکایت کرده است.

رئیس مرکز مبادله ارز و طلا: جهشی در نرخ ارز نخواهیم داشت

رئیس مرکز مبادله ارز و طلا: جهشی در نرخ ارز نخواهیم داشت
2024-12-17T13:40:39+03:30
رئیس مرکز مبادله ارز و طلا گفت: با ایجاد بازار ارز تجاری میان صادر کننده و وارد کننده قراردادی به وجود می آید و در این قالب دوره زمانی رفع تعهد برای صادرکنند...

مصرف گاز خانگی از ۶۷۰ میلیون مترمکعب گذشت

مصرف گاز خانگی از ۶۷۰ میلیون مترمکعب گذشت
2024-12-17T12:20:42+03:30
سخنگوی شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد: ۶۷۱ میلیون مترمکعب یعنی ۷۸ درصد از کل گاز تحویلی به شبکه سراسری در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء مصرف شد.

ترانزیت ۱۲میلیون تن کالا از مبادی مرزی زمینی تا پایان آبان‌

ترانزیت ۱۲میلیون تن کالا از مبادی مرزی زمینی تا پایان آبان‌
2024-12-17T12:20:42+03:30
رئیس سازمان راهداری گفت: در هشت ماهه امسال بیش‌از ۱۲ میلیون تن کالا از مبادی مرزی زمینی کشو ترانزیت شد که در مقایسه با ترانزیت ۱۴ میلیون تنی در کل سال گذشته...

آیا میزان تولیدات کشاورزی متناسب با مصرف انرژی است؟

آیا میزان تولیدات کشاورزی متناسب با مصرف انرژی است؟
2024-12-17T12:20:42+03:30
معاون برنامه‌ریزی و امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی گفت: آیا با میزان انرژی مصروفی واحدهای مرغداری و گلخانه‌ها، حجم تولیدات باید آمار فعلی باشد؟

افزایش ۳۷ درصدی ترانزیت خروج از بنادر کشور

افزایش ۳۷ درصدی ترانزیت خروج از بنادر کشور
2024-12-17T12:20:41+03:30
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوری با بیان اینکه ترانزیت خروج از بنادر کشور ۳۷ درصد افزایش یافته است، گفت: ۶۴ پروژه سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در حوزه بندر و دریا ...

تحویل روزانه ۵۰ میلیون لیتر گازوئیل به نیروگاه‌ها

تحویل روزانه ۵۰ میلیون لیتر گازوئیل به نیروگاه‌ها
2024-12-17T11:27:24+03:30
وزیر نفت با بیان اینکه در کنار سرمای شدید شاهد به ثبت رسیدن رکوردهای جدیدی در تأمین سوخت هستیم، از تحویل روزانه ۵۰ میلیون لیتر نفت‌گاز به نیروگاه‌ها خبر داد.

۵۷۰ هزار تن کالای اساسی از چابهار ترخیص شد

۵۷۰ هزار تن کالای اساسی از چابهار ترخیص شد
2024-12-17T11:27:24+03:30
مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان گفت: از ابتدای امسال حدود ۵۷۰ هزار تن کالای اساسی از چابهار ترخیص شده است.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)