میرنیوز
به گزارش خبرگزاری فارس، موضوع «نقش امنیت در مبادلات اقتصادی و نقش سردار سلیمانی در مبادلات اقتصادی ایران و عراق» دیشب در برنامه «پایش» بررسی شد.
مجید شاکری، کارشناس اقتصادی با تاکید بر اقتصاد باید بالی برای امنیت ایران باشد، تصریح کرد: در اکثر موارد این مهم عملی نشده است بلکه اقتصاد باری بر امنیت ایران بوده است. تصمیمات کلان اقتصادی کشور باعث ایجاد تبعات اقتصادی و امنیتی برای کشور شده اما امثال شهید قاسم سلیمانی با تامین امنیت بار این تصمیمات را به دوش کشیده اند.
این کارشناس اقتصادی گفت: نسل ما عمیقا متعهد به آرمان های حاج قاسم سلیمانی است تا این رویه را عوض کند. یعنی اقتصاد به جای اینکه فاکتوری برای نگرانی باشد، به یک بال برای امنیت کشور تبدیل شود.
شاکری با بیان اینکه ما در آینده مدیر اقتصادی کشور خواهیم شد، گفت: نسلی از جوانان دور هم جمع شده اند تا وضعیت اقتصاد کشور را بهبود دهند. اساسا ظرف یکسال گذشته ایده های اقتصادی از این جمع جوان صادر شده که به مرور در حال اجرا است.
وی افزود: البته این ایده ها در گاهی اوقات توسط مجریان به درستی اجرا نمی شود که همین باعث عکس عمل کردن آنها شده است. به عنوان مثال این موارد را در تدوین لایحه بودجه 99 مشاهده می شود.
این کارشناس اقتصادی گفت: رفتارهای کلان اقتصادی نباید به محدودیت امنیت کشور کمک کند. بخشی از مسئولین اقتصادی کشور به دنبال هزینه کرد دستاورهای امنیتی برای اجرای تصمیمات اقتصادی خود هستند که امری اشتباه است و به نتیجه مطلوب نیز نمی رسد.
شاکری افزود: امروز هنوز برخی از مذاکره صحبت می کنند با اینکه می دانند شانس موفقیت مذاکره یک ده هزارم است. باید تمام قد به همه مدیران اقتصادی کشور کمک کرد. اما کارهایی است که ما می دانیم غلط است و این کارها نباید ادامه پیدا کند چون به ضرر اقتصاد ایران است.
این کارشناس اقتصادی بیان کرد: مسئولین ما چون می خواهند همین کارهای غلط را ادامه دهند، می گویند باید مذاکره کنیم. یکی از نمونه های همین تصمیم غلط شیوه تامین کالاهای اساسی با ارز 4200 تومانی است.
وی افزود: ما سال های سال است که می دانیم این شیوه نفت فروختن در کشور امری اشتباه است. اما درخواست بالاترین مقام اجرایی کشور این است که تحریم های نفت را بردارند تا آماده مذاکره شویم. باید بدانیم که آمریکا نفت فروختن ما را تحریم نکرده بلکه شیوه آن را تحریم کرده است.
شاکری ادامه داد: شیوه نفت فروشی ما باعث شده است که اقتصاد ما برای خرج کردن ارزها و بالانس کردن تراز تجاری کشور، به سمت واردات میل کند. به عبارت دیگر اقتصاد ما به شیوه ای ساخته شده است که بدون واردات بهم می ریزد. در این ساختار کشور نمی تواند سیاست پولی مستقل داشته باشد.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه نباید پول های نفت را به شیوه فعلی در تراز بانک مرکزی برد، گفت: باید بودجه ارزی را از بودجه ریالی جدا کرد. در صورت این کار تحریم پذیری درآمدهای ارزی کشور عوض می شود. اما به جای انجام این اقدامات، مسئولین به مذاکره روی آورده اند تا همین شیوه نفت فروشی فعلی از تحریم خارج شود.
وی گفت: نسبت دارایی های غیر منقول دولت به بدهی هایش در حدود 18 برابر است. از نظر مدیریت مالی وضع دولت خوب ارزیابی می شود. این نسبت در کشوری مثل نروژ 5 یا 6 است. با وجود این نسبت خوب، اما دولت بیان می کند با کسری بودجه مواجه است.
شاکری در ادامه گفت: کشوری که نسبت بدهی خارجی آن به تولید ناخالص داخلی اش تقریبا صفر و نسبت بدهی ریالی آن به تولید ناخالص داخلی نیز از خیلی از کشورهای دیگر کمتر است، نباید مشکلات کلان اقتصادی داشته باشد.
این کارشناس اقتصادی افزود: باید دولت یک یازار بدهی ایجاد کند تا عملیات بازار باز بر روی آن انجام شود. اما با وجود فراهم بودن زیرساخت ها، وزارت اقتصاد این کار را انجام نمی دهد. این کشور در اوج اعتبار بین المللی از لحاظ مالی در سال 52، نسبت سرمایه گذاری خارجی به تولید ناخالص داخلی در حدود 2 و نیم درصد بوده است.
وی بیان کرد: جالب اینجاست که برنامه ریزان اقتصادی کشور در حال برنامه بریزی برای رساندن این نسبت به 20 درصد هستند. این مسئله نشان دهنده فقر دانش مسئولین کشور است، چرا که از این مفاهیم اقتصادی بویی نبرده اند.
شاکری گفت: فرق ما در اقتصاد با شهید سلیمانی در سپاه قدس این است که ایشان برنامه ای داشته و بر طبق آن جلو رفته است و به طور دقیق خواسته های خود را می دانست. اما ما در حال حاضر در کشور تصویر اقتصادی کلان نداریم و این موضوع مشخص نیست.
کارشناس اقتصادی در خصوص همسویی تنها یک مسئول کشور در موضوعی خاص با شهید سلیمانی باعث موفقیت اقتصادی کشور شده است، توضیح داد: با وجود گذشت یکسال از تاسیس اینستکس، کار آن به تمسخر رسیده است. ما با کشور عراق مانده بستانکاری بزرگی داشتیم. با پیگیری های شهید سلیمانی بستری ایجاد شد که رئیس کل بانک مرکزی با پیگیری آن یک مکانیزم تسویه حساب دینار پایه تاسیس گردید که بسیاری از مشکلات را رفع نمود.
وی افزود: حال دولت ما همانند شخصی است که شنیده در جاده تهران قم، بلیط اتوبوس گران شده است و دارد همه تلاش خود را می کند تا آن بلیط را ارزان کند. با این تفاوت که اصلا نمی داند به قم خواهد رفت یا خیر!
شاکری در پایان افزود: در چارچوب سیاست های پولی، وضعیت کشور از گذشته بهتر است. اما از نظر سیاست های مالی وضعیت مطلوبی نداریم. اساسا عملکرد دستگاه پولی محدود به سیاست های بودجه ای است. خیلی مهم است که سازمان برنامه و بودجه چیز دیگری شود. چرا که عملکرد مطلوبی ندارد.
*شهید سلیمانی، عنصر مهم و تاثیرگذار در تجارت ایران و عراق
حمید حسینی، دبیرکل اتاق بازرگانی ایران و عراق در برنامه پایش با تاکید بر صادرات 9 میلیارد دلاری ایران به عراق، تصریح کرد: ما با عراق 12 میلیارد دلار مبادلات اقتصادی داریم. سردار سلیمانی سکاندار روابط با عراق بود.
وی گفت: از کارهای خوبی که ایشان انجام دادند، راه اندازی ستاد توسعه اقتصادی ایران و عراق بود. ایشان مشوق فعالان اقتصادی برای افزایش حجم مبادلات تجاری بین دو کشور بود. .
حسینی افزود: ما 14 گذرگاه مرزی با عراق داریم. این باعث می شود که مبادلات اقتصادی به سرعت انجام شود. بیشترین توریست خارجی ما عراقی ها است.
این فعال اقتصادی ادامه داد: یکی از دلگرمی های فعالان اقتصادی، وجود رهبر نامرئی و امنیت بود که مدیون شهید سلیمانی هستیم. همین مسائل باعث شده است که ما در عراق حضور ممتازی داشته باشیم. به گونه ای که ایران اولین شریک تجاری عراق است.
انتهای پیام/
منبع : خبرگزاری فارس
همتی تهران را به مقصد ریاض ترک کرد
پرداخت موبایلی تا پایان سال اجرایی میشود
نرخ ارز مبادله ای ۵ آذر؛ دلار نیما ۵۱ هزار و ۶۴۱ تومان شد
تحریم ایلان ماسک رد شد
رفع فوری ۲۴۲ مورد تعرض به اراضی دولتی در آبانماه
جمعآوری ۳۰۰ هزار ماینر غیرمجاز با ۱۰۰۰ مگاوات توان مصرفی در کشور
تخصیص ۶۵ میلیارد مترمکعب آب به بخش کشاورزی تا پایان برنامه هفتم
از امروز دیگر خاموشی در بخش خانگی نداریم؟
ترمز افزایش قیمت طلا کشیده شد
اروپا در آستانه یک بحران گازی دیگر
۱۳۰ هزار میلیارد تومان برای تهاتر سوخت در نظر گرفته شد
ابلاغیه پرورش کاکتوس در راستای توسعه کشت گیاهان کم آببر
هاشمی: نگاه منفعلانه به فناوری جواب نداده است
دیگر خاموشی در بخش خانگی نداریم؟
در کمتر از ۵ سال از صادرکننده سوخت به واردکننده تبدیل شدیم
جاده ۱۵ استان امروز بارانی است
فرزین: ریال دیجیتال به زودی عملیاتی میشود
رشد ۴۴۷۴۱ هزار واحدی شاخص کل بورس
فرزین: ریال دیجیتال به زودی عملیاتی می شود
تنظیمگری و نظارت بر مبادله رمزپولها وظیفه قانونی بانک مرکزی است
برف و باران نوار غربی کشور را فرامیگیرد
یازدهمین همایش سالانه بانکداری نوین و نظامهای پرداخت برگزار شد
شروط مهم واردات خودرو در آیین نامه جدید دولت
۶ دستور همتی به رئیس کل جدید گمرک
قیمت جهانی طلا ۵ آذر؛ هر اونس ۲۶۹۵ دلار و ۶ سنت
قیمت جهانی نفت ۵ آذر؛ برنت ۷۴ دلار و ۸۶ سنت شد
آیین نامه جدید واردات خودرو ابلاغ شد
پیشرفت ۸۸ درصدی پروژه بنزینسازی پالایشگاه تهران
تخلیه و بارگیری ۱۵۵ میلیون تن کالا در بنادر طی ۸ ماهه ۱۴۰۳
چک الکترونیک راهکاری برای افزایش امنیت مبادلات