میرنیوز

انحلال «پژوهشکدۀ آبخیزداری»، مرگ میراث دیگری از جهادسازندگی است

 انحلال «پژوهشکدۀ آبخیزداری»، مرگ میراث دیگری از جهادسازندگی است 2020-06-07T14:31:11+04:30

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، مصوبۀ اخیر شورای عالی اداری مبنی بر ادغام پژوهشکدۀ آبخیزداری در مؤسسۀ تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور که در راستای کوچک‌سازی دولت صورت گرفته، موجی از مخالفت­‌ها و اعتراضات محافل علمی و تحقیقاتی را به دنبال داشته است. محمدتقی امانپور، عضو هیئت مؤسس نهاد جهادسازندگی و تنها معاون آموزش و تحقیقات وزارت جهادسازندگی که به مدت 14سال رهبر جهاد علمی در این وزارتخانه و پرچمدار آبخیزداری در کشور بوده، مؤثرترین فرد در تأسیس این پژوهشکده به شمار می‌رود. امانپور به همین مناسبت در یادداشتی به بررسی اجمالی ابعاد زیان‌بار این ادغام برای کشور پرداخت. متن یادداشت به این شرح است:

"دربارۀ انحلال میراث گران‌سنگ و مفید و کارآمد دیگری از جهادسازندگی توسط ساختار دیوانی کشور، لازم است به چند مسئلۀ کلیدی اشاره کنم:

اولاً: روشن است که مدیریت نابه‌سامان منابع زیستی میهن عزیز ما و ازجمله عدم مدیریت کارآمد منابع آب و خاک سرزمین‌مان، به تغییر و تطوّر تدریجی اراضی مرغوب کشاورزیِ آبی و دیم و تبدیل آنها به اراضی شور و بیابانی و لم‌یزرع منجر شده است. در بسیاری از نقاط، حتی همین اراضی که در زمانی نه‌چندان دور سخاوتمندانه قوت پدرانمان را فراهم می‌کرد، با تبدیل شدن به منشأ و کانون ریزگرد، نفسِ مردمان پهنۀ وسیعی از کشور را به شماره انداخته است. از بیان ابعاد و جوانب خسارت‌بار مدیریتِ ضعیف بر زیست‌بوم این سرزمین که مهد کهن تمدّن چند هزارسالۀ متوطّن در فلات ایران بوده می‌گذرم، چه اینکه ضرورت تقویت و توسعۀ مطالعات و پژوهش­‌های کاربردی و انجام عملیات آبخیزداری کارآ در سرزمین بلادیدۀ ما، موضوعی است که هوش بالا و تخصص و قلم‌فرسایی و دلالت نمی‌خواهد و اصطلاحاً تصوّرش به تصدیق می‌انجامد.

ثانیاً: در روزگاری، در اوایل دهۀ هفتاد، که "مدیریت جهادی" پیشتاز و پرچمدار همه‌جانبۀ توسعۀ ملی در بخش کشاورزی بود، در یک تصمیم قاطع و تاریخی، "مرکز تحقیقات آبخیزداری" پایه‌گذاری شد، مرکزی که بعدها به "پژوهشکدۀ حفاظت خاک و آبخیزداری" تغییر نام یافت. این پژوهشکده اولین مرکز تحقیقات ملی در حوزۀ آبخیزداری بود. رسم جهادی در حل مسائل موجب شد به گواهی دوست و دشمن، در سطح جهانی، این نهاد منشأ تحوّل در آبخیزداری باشد و پرچم مدل‌سازی پخش سیلاب و آبخوانداری را با اندیشه‌ای پیشتاز در سطح جهان بالا ببرد. یاد آن روزگاران به‌خیر که در "هفتمین همایش بین‌المللی سطوح آبگیر باران" این نگاه تازه تولدیافته مانند خورشید فروزان درخشید و حرکت در خط‌الرأس دانش جهان در این حوزه، و اشتیاق زایدالوصف حضّار و متولیان برای بازدید از دستاوردهای این نگاه در ایران موجب شد برگزاری هشتمین همایش از آمریکا ستانده و به ایران سپرده شود؛ و چه همایش غرورآفرینی برگزار شد. این پژوهشکده بقیت‌السّیف همان روزگار است و با ظرفیت حدود 150 محقق و همکار و دارا بودن امکانات و تجهیزات و منابع سترگ دانشی و دستاوردهای پژوهشی منحصر به‌فرد زمینۀ جهش تولید و توسعۀ کسب و کارهای فناورانه در رابطه با آبخیزداری را فراهم نموده است.

ثالثاً: به غرض‌ها و مرض‌های احتمالی که احیاناً در اتخاذ این تصمیم نادرست دخالت داشته‌اند، نمی‌پردازم. اما اکنون و به‌خصوص در سال‌های اخیر، که کشور با مخاطرات مضاعف ناشی از سیل و خشکسالی مواجه شده، از بین بردن یا تضعیف این اندوختۀ متراکم، نه‌تنها ضرورتی ندارد، بلکه به هیچ وجه عاقلانه و منطقی نیست. این ادغامِ عجیبِ «سازمانی با دستور کار موسع‌تر در سازمانی بسیار محدودتر» موجب متلاشی شدن این هستۀ علمی کارآمد، و متفرق شدن اعضای هیئت علمی و جذب آنها به دانشگاه­‌های داخلی و خارجی و به تاراج رفتن ظرفیت‌ها و تجهیزات فراهم آمده خواهد شد. چه اینکه اصولاً تفکّر و مأموریت محدود مؤسسه‌ای با دستور کار "تحقیقات در حوزۀ جنگل­‌ها و مراتع"، تاب تحمّل نگاه و دستورکاری وسیعتر در زمینۀ رهبری و مدل‌سازی و بهره‌برداری پایدار از "کل منابع سرزمینی ایران" ــ و نه فقط جنگل‌ها و مراتع ــ را نخواهد داشت. روشن است که با حقنه کردن ظرف کوچک به مظروف بزرگ، یا ظرف از هم بپاشد یا مظروف از حیّزانتفاع بیفتد؛ که در هر دو صورت آنکه زیان خواهد دید مردم‌اند.

رابعاً: برخی تصمیم‌سازان، "صرفه‌جویی مالی" را دلالت این تصمیم معرفی کرده‌اند. کل آنچه صرفه‌جویی نامیده می‌شود، پس از این ادغام از چندصد میلیون تومان تجاوز نخواهد کرد؛ کافی است این رقم را با خسارت مستقیم و غیرمستقیمِ 100هزار میلیارد تومانی ناشی از سیل‌های سال آبی گذشته در کشور مقایسه کنید. آیا بهانۀ "صرفه‌جویی" در این رقم اندک، خسارت زیان‌بارِ چند "هزارهزار برابر"ی را که این پژوهشکده در صدد کاهش مؤثر آن است، تکافو می‌کند؟ کدام عاقلی چنین حکم خواهد کرد؟!

خامساً: با اوصاف فوق‌آمده، عاقلانه و خردمندانه آن است که اتفاقاً کارآمدسازی، تقویت و توسعۀ فعالیت­‌های پژوهشکده در دستور کار قرار گیرد. لازم است که پژوهشکده نه‌تنها حفظ شود، بلکه به پژوهشگاه ارتقا یابد، تا امکان تأسیس پژوهشکده­‌های مرتبط و تخصصیِ مورد نیاز ــ مانند پژوهشکدۀ سیل، و سایر پژوهشکده­‌های تخصصی دیگر ــ فراهم گردد. ( طرفه اینکه تأسیس پژوهشکدۀ سیل از جمله مواردی است که در گزارش ملی سیلاب 98 که به دستور ریاست محترم جمهور تدوین شده، مورد تأکید قرار گرفته است). مطالعات مرتبط با مدیریت نزولات حوزه‌های آبخیز که منجر به شکل‌گیری سیلاب‌ها می‌شود، و چاره‌جویی مدیریت این سیلاب‌ها با فناوری‌های روزآمد آبخیزداری و آبخوان‌داری، از جمله قابلیت‌های علمی همین پژوهشکده است که نیازمند توجه، حمایت، تقویت و گسترش کمّی و کیفی می‌باشد.

نکتۀ پایانی؛ آبخیزداری و آبخوانداری به‌عنوان فناوری روزآمد منبعث از مدیریت جهادی، غیر از اینکه مدیریت نزولات و جلوگیری از سیلاب­‌های خسارت­‌بار و بهبود وضعیت سفره­‌ها و تأمین پایدار منابع آبی مورد نیاز توسعۀ کشور را در دستور کار دارد، در نگاهی درست و جامع، فناوری نرم حکمرانی بر قابلیت‌های توسعه‌ای سرزمین است که با شناسایی ظرفیت­‌های توسعه­‌ای در هر حوزۀ آبخیز، متکی به منابع آب و خاک و منابع گیاهی و جانوری و اکوسیستم­‌ها و تعیین کاربری علمی و صحیح اراضی و عرصه­‌های سرزمینی چگونگی بهره­‌برداری از منابع زیستی شامل آب و خاک و منابع گیاهی و جانوری و اکوسیستم و اقلیم را مدیریت و راهبری می­‌کند. با توجه به ضرورت‌ها و شرایط و وضعیت موجود کشور در عرصۀ منابع طبیعی، نه‌تنها تضعیف نهادهای متولی تحقیقات و فناوری این امر خردمندانه نیست، بلکه جای خالی یک سازمان ملی که مسئولیت راهبردی آبخیزداری کشور را برعهده داشته باشد، احساس می­‌شود و ضرورت تشکیل این سازمان بر اهل فنّ کاملاً مبرهن است. همچنان که اهمیت و ضرورت و نقش تعیین‌کنندۀ آبخیزداری در آبادانی و شکوفایی و توسعۀ پایدار کشور مورد مسئولان ارشد نظام، به‌ویژه رهبر معظم انقلاب می‌باشد، و ایشان بارها با موافقت با تخصیص اعتبار از صندوق توسعۀ ملی به فعالیت‌های آبخیزداری، موافقت فرموده‌اند، توجه ویژه به حفظ این میراث گران‌بها و تقویت و توسعۀ آن در حوزۀ اجرا و مطالعات یک راهبرد استراتژیک و اجتناب‌ناپذیر است."

کل مطالب پروندۀ «معجزۀ آبخیزداری» اینجا در دسترس شماست

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار اقتصادی

قیمت جهانی طلا ۵ آذر؛ هر اونس ۲۶۹۵ دلار و ۶ سنت

قیمت جهانی طلا ۵ آذر؛ هر اونس ۲۶۹۵ دلار و ۶ سنت
2024-11-25T07:27:22+03:30
قیمت هر اونس طلا امروز با ۰.۷۸ درصد کاهش به ۲۶۹۵ دلار و ۶ سنت رسید.

قیمت جهانی نفت ۵ آذر؛ برنت ۷۴ دلار و ۸۶ سنت شد

قیمت جهانی نفت ۵ آذر؛ برنت ۷۴ دلار و ۸۶ سنت شد
2024-11-25T07:27:22+03:30
قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال امروز با ۳۱ سنت معادل ۰.۴۱ درصد کاهش به ۷۴ دلار و ۸۶ سنت رسید.

آیین نامه جدید واردات خودرو ابلاغ شد

آیین نامه جدید واردات خودرو ابلاغ شد
2024-11-24T22:00:44+03:30
شرایط و ضوابط واردات انواع خودروهای سواری نو و کارکرده به داخل کشور ابلاغ شد.

پیشرفت ۸۸ درصدی پروژه بنزین‌سازی پالایشگاه تهران

پیشرفت ۸۸ درصدی پروژه بنزین‌سازی پالایشگاه تهران
2024-11-24T21:34:03+03:30
پروژه بنزین‌سازی پالایشگاه تهران با پیشرفت ۸۸ درصدی در حال انجام است و سال ۱۴۰۴ به بهره‌برداری می‌رسد.

تخلیه‌ و بارگیری ۱۵۵ میلیون تن کالا در بنادر طی ۸ ماهه ۱۴۰۳

تخلیه‌ و بارگیری ۱۵۵ میلیون تن کالا در بنادر طی ۸ ماهه ۱۴۰۳
2024-11-24T21:34:02+03:30
میزان تخلیه‌ و بارگیری کالا در بنادر مالکیتی و حاکمیتی سازمان بنادر و دریانوردی طی هشت ماهه ابتدایی امسال، معادل ۱۵۵ میلیون و ۴۲۹ هزار و ۱۱۵ تن اعلام شد.

چک الکترونیک راهکاری برای افزایش امنیت مبادلات

چک الکترونیک راهکاری برای افزایش امنیت مبادلات
2024-11-24T16:14:02+03:30
بانک مرکزی، با راه اندازی سامانه چکاد، بستر امنی برای صدور، تأیید، انتقال و استعلام چک به صورت کاملاً دیجیتال به وجود آورده تا مخاطرات چک‌های کاغذی به طور کا...

۳۰ هزار تن قهوه در ۷ ماهه امسال وارد کشور شد

۳۰ هزار تن قهوه در ۷ ماهه امسال وارد کشور شد
2024-11-24T16:14:01+03:30
یک مسئول صنفی گفت: در ۷ ماهه ابتدای سال ۳۰ هزار تن قهوه وارد کشور شد که با رفع مشکل سهمیه بندی می‌توان تمام نیاز داخل را به وسیله فرآورده‌های داخلی پوشش داد.

شیوه تعیین فهرست سیگار تولید داخل با نشان خارجی اصلاح می‌شود

شیوه تعیین فهرست سیگار تولید داخل با نشان خارجی اصلاح می‌شود
2024-11-24T15:47:23+03:30
با توجه به ایرادات وارده به شیوه نامه تنظیمی در خصوص تعیین فهرست سیگار و تنباکوی تولید داخل با نشان بین‌المللی و ایجاد الزاماتی فراتر از قانون برای تولیدکنند...

قیمت برق تجدیدپذیر برای صنایع در آذرماه اعلام شد

قیمت برق تجدیدپذیر برای صنایع در آذرماه اعلام شد
2024-11-24T15:47:22+03:30
تعرفه برق تجدیدپذیر برای اعمال در قبوض صنایع مشمول ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش بنیان و دستگاه‌های اجرایی مشمول ماده ۵ قانون خدمات کشوری برای ماه آذر ۱۴۰۳ اع...

نتیجه بیست و نهمین مرحله حراج اوراق مالی اسلامی دولتی در سال ۱۴۰۳

نتیجه بیست و نهمین مرحله حراج اوراق مالی اسلامی دولتی در سال ۱۴۰۳
2024-11-24T15:47:22+03:30
نتیجه بیست و نهمین مرحله از حراج اوراق مالی اسلامی دولتی درسال ۱۴۰۳ (۲۹ آبان ماه ۱۴۰۳) اعلام شد، همچنین تاریخ برگزاری حراج جدید اوراق یاد شده در تاریخ ۶ آذر...

قیمت برق تجدیدپذیر برای صنایع در آذر ماه اعلام شد

قیمت برق تجدیدپذیر برای صنایع در آذر ماه اعلام شد
2024-11-24T15:34:06+03:30
تعرفه برق تجدیدپذیر برای اعمال در قبوض صنایع مشمول ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانش بنیان و دستگاه‌های اجرایی مشمول ماده ۵ قانون خدمات کشوری برای ماه آذر ۱۴۰۳ اع...

فرآیندهای مالیات‌ستانی، سیستمی می‌شود

فرآیندهای مالیات‌ستانی، سیستمی می‌شود
2024-11-24T15:07:31+03:30
رئیس‌کل سازمان امور مالیاتی کشور با بیان اینکه به دنبال یکپارچه‌سازی سامانه‌های حسابداری هستیم، گفت: فرآیندهای مالیات‌ستانی و تشخیص مالیات، سیستمی می‌شود.

۵۶ تکلیف روی میز شورای ملی تامین مالی

۵۶ تکلیف روی میز شورای ملی تامین مالی
2024-11-24T15:07:30+03:30
بر اساس قانون تامین مالی تولید و زیرساخت‌ها تنظیم و انجام بیش از ۵۰ مورد مقرره و تکلیف بر عهده شورای ملی تامین مالی قرار داده شده است.

۳۲۲ کیلومتر راه و راه‌آهن در ۱۰۰ روز به بهره‌برداری و احداث رسید

۳۲۲ کیلومتر راه و راه‌آهن در ۱۰۰ روز به بهره‌برداری و احداث رسید
2024-11-24T14:14:02+03:30
سرپرست شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور از احداث و بهره برداری ۳۲۲ کیلومتر راه و راه آهن در ۱۰۰ روز ابتدایی دولت چهاردهم خبر داد.

دریاچه ارومیه پرباران‌ترین حوضه‌های درجه دو کشور

دریاچه ارومیه پرباران‌ترین حوضه‌های درجه دو کشور
2024-11-24T13:47:22+03:30
حوضه‌های مرزی غرب و دریاچه ارومیه به ترتیب با متوسط بارش ۲۸.۳ و ۱۹.۸ میلی‌متر و بیشینه بارش ۹۹.۸ و ۷۴.۴ میلی‌متر پرباران‌ترین حوضه های درجه دو کشور هستند.

۱۰ صنعت بورسی با بیشترین اثرگذاری در آبان ماه

۱۰ صنعت بورسی با بیشترین اثرگذاری در آبان ماه
2024-11-24T13:47:21+03:30
داده‌های معاونت نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار نشان می‌دهد در یک ماه اخیر، ۱۰ صنعت، بیشترین تاثیر را در صعود بازار سهام داشته‌اند.

استانداردهای قوی، زمینه‌ساز استفاده بهینه از فناوری‌های نو

استانداردهای قوی، زمینه‌ساز استفاده بهینه از فناوری‌های نو
2024-11-24T13:47:20+03:30
مشاور مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: گام مهم در رسیدن به اهداف توسعه پایدار، تدوین استانداردهای مرتبط مبتنی بر هوشمندسازی و استفاده از فرصت‌های موجود است.

شاخص بورس رکوردشکنی می‌کند؟

شاخص بورس رکوردشکنی می‌کند؟
2024-11-24T12:54:02+03:30
شاخص کل بورس امروز با رشد ۴۹۱۴۲ واحد به عدد ۲,۳۳۱,۲۰۱ واحد رسید.

کالاهای صادرات برگشتی مشمول مالیات بر ارزش افزوده شد

کالاهای صادرات برگشتی مشمول مالیات بر ارزش افزوده شد
2024-11-24T12:40:43+03:30
بخشنامه گمرک جمهوری اسلامی ایران موضوع شمول مالیات بر ارزش افزوده کالاهای صادرات برگشتی ابلاغ شد.

شاخص بورس رکوردشکنی میکند؟

شاخص بورس رکوردشکنی میکند؟
2024-11-24T12:40:42+03:30
شاخص کل بورس امروز با رشد ۴۹۱۴۲ واحد به عدد ۲,۳۳۱,۲۰۱ واحد رسید.

کالاهای صادارات برگشتی مشمول مالیات بر ارزش افزوده شد

کالاهای صادارات برگشتی مشمول مالیات بر ارزش افزوده شد
2024-11-24T12:27:20+03:30
بخشنامه گمرک جمهوری اسلامی ایران موضوع شمول مالیات بر ارزش افزوده کالاهای صادرات برگشتی ابلاغ شد.

اتمام مصوبه ترخیص درصدی کالاهای حوزه صنعت

اتمام مصوبه ترخیص درصدی کالاهای حوزه صنعت
2024-11-24T12:27:20+03:30
سامانه جامع تجارت اعلام کرد: با توجه به اتمام مصوبه ترخیص درصدی کالاها، پیشنهاد می‌شود ثبت سفارش‌هایی که پیش‌تر از این روش استفاده می‌کردند از روش برات مدت‌د...

پروژه قطار برقی تهران - مشهد از محل تهاتر نفت تامین می‌شود

پروژه قطار برقی تهران - مشهد از محل تهاتر نفت تامین می‌شود
2024-11-24T12:14:03+03:30
مدیرعامل راه‌آهن با اشاره به اینکه راه‌آهن تهران - مشهد به عنوان بخشی از کریدور ریلی بین‌المللی شرق - غرب اهمیت راهبردی دارد، گفت: اعتبار بخشی از این پروژه ا...

کره شمالی محدودیت خرید فرآورده‌های نفتی روسیه را نادیده گرفت

کره شمالی محدودیت خرید فرآورده‌های نفتی روسیه را نادیده گرفت
2024-11-24T12:14:03+03:30
تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد کره شمالی فراتر از حجم مورد تأیید سازمان ملل متحد از روسیه فرآورده‌های نفتی وارد کرده است.

شرایط ابطال گارانتی خودرو اعلام شد

شرایط ابطال گارانتی خودرو اعلام شد
2024-11-24T12:14:02+03:30
اگر خودروسازان موارد مربوط به گارانتی خودرو را رعایت نکنند مردم می‌توانند به آدرس www.irangs.ir مراجعه و از خودروسازان شکایت کنند.

مصوبات جدید ستاد تسهیل برای تولیدکنندگان سیگار و تنباکو

مصوبات جدید ستاد تسهیل برای تولیدکنندگان سیگار و تنباکو
2024-11-24T12:00:41+03:30
با توجه به ایرادات وارده به شیوه نامه تنظیمی در خصوص تعیین فهرست سیگار و تنباکوی تولید داخل با نشان بین‌المللی و ایجاد الزاماتی فراتر از قانون برای تولیدکنند...

لزوم رفع موانع چاه‌ها برای افزایش تولید

لزوم رفع موانع چاه‌ها برای افزایش تولید
2024-11-24T11:47:22+03:30
مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان در نشست تولید این شرکت بر گزارش‌دهی مستمر بخش‌های مختلف، کار سیستمی، استفاده از تجربه‌های گذشته و لزوم رفع موانع چاه‌ها برای ...

جلوگیری از هدررفت ۳۰ میلیون فوت‌مکعب گاز در مناطق نفت‌خیز جنوب

جلوگیری از هدررفت ۳۰ میلیون فوت‌مکعب گاز در مناطق نفت‌خیز جنوب
2024-11-24T11:34:04+03:30
رئیس تعمیرات اساسی کارون در مدیریت تعمیرات تجهیزات صنعتی و ماشین‌آلات فرآیندی گفت: با انجام تعمیرات اساسی تقویت فشار گاز بنگستان اهواز ۲ (آماک ۲) از هدررفت ۳...

۱۰ هزار دستگاه ماشین آلات فرسوده داریم

۱۰ هزار دستگاه ماشین آلات فرسوده داریم
2024-11-24T11:34:03+03:30
معاون وزیر صمت گفت: طبق گزارشی که از بخش خصوصی و انجمن‌های مربوطه دریافت کردیم، حدود ۱۰ هزار ماشین آلات فرسوده راهسازی و معدنی هنوز در معادن فعالیت می‌کنند.

وزیر اقتصاد به عربستان سفر می‌کند

وزیر اقتصاد به عربستان سفر می‌کند
2024-11-24T11:34:03+03:30
وزیر امور اقتصادی و دارایی برای شرکت در اجلاس سالیانه سرمایه‌گذاری جهانی (WIPA) با حضور شرکت‌های سرمایه‌گذاری از ۱۰۰ کشور، به عربستان می‌رود.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)