میرنیوز
به گزارش خبرنگار مهر، مرکز پژوهش اتاق بازرگانی ایران در نخستین گزارش از سلسله گزارشهای «تحلیل اقتصاد ایران» عنوان کرد که تورم فعلی ایران چندان ریشه پولی ندارد و کنترل انتظارات و نرخ ارز مهمترین چالش در زمینه تورم ایران است.
این گزارش ضمن بررسی تجربه کشورها در کنترل تورم، به تحلیل پدیده تورم در ایران و چرایی آن میپردازد؛ نگاه برنامه هفتم به تورم را تحلیل و در نهایت راهکارهایی را جهت مهار تورم ارائه میدهد.
در باب برنامه هفتم و مسئله تورم باید گفت، اگرچه در ظاهر این برنامه به مسئله تورم پرداخته است، اما نگاه حاکم بر آن نگاه پولی به مسئله تورم است. در واقع فرض بر این است که با مدیریت نقدینگی و برخی اصلاحات در نظام بانکی و بودجه دولت نقدینگی و به تبع آن تورم را کنترل کرد؛ این در حالی است که تورم فعلی ایران چندان ریشه پولی ندارد و کنترل انتظارات و نرخ ارز مهمترین چالش کاهش تورم است.
نکته قابل ذکر این است که با توجه به فشارهای وارده بر اقتصاد ایران به واسطه تحریم و انتظارات منفی و آسیب شدید تولید و سرمایهگذاری و از طرفی توفیق نه چندان موفق سیاستهای کنترل نقدینگی، بهتر است در شرایط تحریم چندان روی سیاستهای انقباضی شدید به خصوص در مورد اعتبارات و تسهیلات تمرکز نکرد و سعی نمود به جای آن با مدیریت تورم و ثبات تورم، تولید را به حرکت درآورد.
در شرایط فعلی اجرای سیاستهای پولی و مالی میبایست ثبات تورم و نه چندان کاهش تورم را در اولویت قرار دهد و نمیتوان انتظار داشت با اجرای برخی سیاستهای پولی و مالی تورم کاهش قابل توجهی را تجربه کند.
اگر تحریمها رفع شود سیاستهای پیشنهادی مذکور میتواند تورم بلندمدت و ماندگار کشور را کاهش داده و آن را به سطوح تک رقمی سوق دهد. اما اگر تحریمها رفع نشود، سیاستهای مذکور بدون کاهش چندان در تورم بر تولید و سرمایهگذاری فشار وارد نموده و کشور هم تورم و هم رکود را تجربه خواهد کرد.
بنابراین بهتر است در این شرایط روی رشد اقتصادی و مدیریت و ثباتبخشی به تورم تمرکز کرد تا سیاستهای انقباضی شدید و تحمیل رکود.
اهم سیاستهایی که میتوان در شرایط فعلی با شدت کم و بعد از رفع تحریمها با شدت زیاد دنبال کرد شامل مدیریت انتظارات و نرخ ارز، کنترل پول و نقدینگی، اصلاحات ساختاری شامل اصلاح نظام بانکی، اصلاح ساختار بودجه و رفع انحصارات و جلوگیری از شوک درمانیها است.
سیاستهای مذکور اگرچه میتواند تورم پایدار اقتصاد ایران که در شرایط غیرتحریمی نیز برقرار بوده را کنترل و کاهش دهد، ولی در شرایط فعلی در بهترین حالت اندکی (در نهایت بین ۵ تا ۱۰ درصد) میتواند تورم را کاهش دهد و اصرار بیش از حد بر آنها میتواند رکود را بر بخش تولید و سرمایهگذاری غالب میکند.
در شرایط غیر تحریمی سیاستهایی مذکور میتواند میانگین تورم بلندمدت اقتصاد ایران را کاهش دهد و سطح تورم پایدار تک رقمی را برای اقتصاد ایران به ارمغان بیاورد.
منبع : خبرگزاری مهر
حراج بعدی سکه فردا برگزار می شود
تولید گاز پالایشگاههای پارس جنوبی از ۶۰۰ میلیون مترمکعب گذر کرد
۸۲ درصد تعهدات ارزی رفع شد
عرضه اولیه شرکت های جدید در بورس تا پایان سال
قیمت جهانی نفت ۲۵ آبان؛ برنت ۷۱ دلار و ۹۶ سنت شد
قیمت جهانی طلا ۲۵ آبان؛ هر اونس ۲۵۶۳ دلار و ۵ سنت
تجارت ناجوانمردانه شرکتهای بزرگ مواد غذایی در کشورهای فقیر
مهلت ۶ ماهه اتحادیه اروپا برای بهبود کیفیت پسته صادراتی ایران
واردات ماشین آلات کشاورزی کارکرده آزاد شد
افزایش ۴ هزار بشکهای نفت در شرکت نفت و گاز گچساران
افزایش ۲۲ درصدی مصرف گاز نسبت به مدت زمان سال گذشته
امروز؛ باران و رعد و برق در کرمان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان
بازار مسکن به قیمتگذاری دستوری توجهی ندارد
وزارت صمت: معدن زغالسنگ «شرق کلات» تعطیل بود
وزارتکار: حادثه معدن کلات در زمان تعمیر رخ داد
ورود موج بارشهای سنگین و گسترده در اکثر نقاط کشور از دوشنبه
رشد ۴۷.۷ درصدی تسهیلات دانشبنیانها
فرآیندهای انتقال اوراق «گام» به بازار سرمایه اعلام شد
تسهیل فرآیند تجارت برای صادرکنندگان خرد
ابلاغ مرحله دوم دستورالعمل و صدور معاینه فنی خودروهای فوق سنگین
خودرو رکورددار دریافت ارز نیما در بین صنایع
راهاندازی قطار گردشگری تهران - شیرگاه پس از ۵ سال توقف
گازرسانی به نیروگاه ها کاهش نیافته است
رشد ۹۸ درصدی تحویل سوخت مایع نیروگاهی
تصادف خودرو حامل وزیر صمت در سفر به کردستان
بارشها تشدید میشود؛ هشدار کاهش ۱۰ درجهای هوا به کشاورزان
همتی: رئیس جمهور بر صادق بودن با مردم تاکید دارد
کاهش ۲ میلیارد لیتری ذخایر سوخت مایع نیروگاهها نسبت به سال گذشته
نظارت مستمر وزارت صمت بر سامانه هوشمند معاملات فلزات گرانبها
سرانه آب تجدیدپذیر برای هر ایرانی به ۱۳۰۰ مترمکعب کاهش یافت