میرنیوز

تحلیل | اشکال مبنایی «خلق پول» توسط افراد یا نهادهای خصوصی

 تحلیل | اشکال مبنایی «خلق پول» توسط افراد یا نهادهای خصوصی 2024-02-26T07:07:23+03:30

خبرگزاری تسنیم؛ پرونده "باجِ باجه"؛ بخش 181

دهۀ 1370، دهۀ دگرگونی‌ها و تغییرات نهادی فراوان در سطح کشور است. دهه‌ای که پس از یک دهه استنکاف از تقلید و پیروی از غرب، با شعارهای تعدیل و توسعه و تنش‌زدایی و عادی‌سازی روابط با دنیا آغاز شد، و در همان اوایل (1373) اشکالاتش ظاهر شد و مشکلاتی را بر مردم تحمیل کرد که هرگز پیش از آن سابقه نداشت و هرگز پس از آن ترمیم نشد. فهرست این اختلالات و مشکلات، فهرستی بلندبالا و عمیق است که حتی داد وزیر اقتصاد وقت را هم درآورد! با نگاهی جزئی‌تر و در حوزۀ نهادی ادغام بسیاری از کمیته‌های انقلابی تا انحلال جهادسازندگی، و حتی تلاش گسترده برای ادغام یا انحلال سپاه پاسداران، و تا تأسیس اطواری جدید از مؤسسات مالی و اعتباری خصوصی و بانک‌ها _ بانک‌های خصوصی _ در کشور، در این دهه رقم خورده است.

بیشتر بخوانید

در مورد بانک‌های خصوصی، پیش از آن، اصل 44 قانون اساسی، مستمسک محکمی بود که اجازه نمی‌داد در کشور بانک خصوصی تأسیس شود، اما بهانۀ رقابتی نبودن خدمات بانک‌های دولتی _ مانند اغلب یا تمام آزادسازی‌هایی که پیروان دانسته یا نادانستۀ نحله‌های دولت‌گریز غرب مانند لیبرتارین‌ها یا اتریشی‌ها یا شیکاگویی‌ها و دیگران پی می‌گیرند _ باز هم بهانه‌ای شد، این‌بار برای رهاسازی نهاد بانک و ایجاد قدرت خلق پول در جمهوری اسلامی ایران؛ و این‌بار حتی با دور زدن قانون اساسی، با اخذ استفساریه‌ای از شورای نگهبان. این بهانه، حتی در قانون مصوب سال 1379 مجلس، که اجازۀ تأسیس بانک خصوصی را صادر کرده، به چشم می‌خورد! این قانون تصریح دارد:

قانون اجازه تأسیس بانکهای غیر دولتی ‌

ماده واحده - به منظور افزایش شرایط رقابتی در بازارهای مالی و تشویق پس انداز و سرمایه‌گذاری و ایجاد زمینه رشد و توسعه اقتصادی کشور و‌جلوگیری از ضرر و زیان جامعه با توجه به ذیل اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی و در چارچوب ضوابط، قلمرو و شرایط تعیین شده در زیر اجازه‌تأسیس بانک توسط بخش غیر دولتی داده می‌شود: ‌

الف - سیاست گذاری پولی، اعتباری، ارزی، چاپ اسکناس، ضرب سکه، حفظ ذخایر ارزی، نظارت بر بانکها و صدور مجوز فعالیت بانکی در‌قلمرو وظایف دولت بوده و جهت اعمال حاکمیت همچنان در اختیار دولت باقی می‌ماند.

ب - ضوابط مربوط به نحوه فعالیت بانکها از قبیل رعایت نسبت‌های مالی تعیین شده جهت داشتن ساختار مالی سالم و نوع قراردادها و عقود و‌فعالیتهای بانکها طبق قوانین پولی و بانکی کشور مصوب 1351 و قانون عملیات بانکی بدون ربا خواهد بود.

ج - دولت می‌تواند به افراد حقیقی و حقوقی داخلی به شرط داشتن شرایط زیر مجوز فعالیت اعطاء نماید: 1- داشتن تجربه و دانش لازم در این کار. 2- از نظر مالی توان تأمین سرمایه لازم و انجام کار را داشته باشد. 3- عدم داشتن هر گونه سوء‌پیشینه اعم از مالی و اخلاقی. ‌

تاریخ تصویب 1379.1.21 ‌

تاریخ تایید شورای نگهبان 1379.1.28

این اختلال بزرگ، قانون مصوب و عملیاتی شد، و از آن دوره تاکنون، در دوره‌های گوناگون مشکلات متنوعی را به کشور بار کرده است: از تورم مزمن بلندمدت و فزایندۀ بی‌نظیر در دنیا، تا مشکلات مؤسسات اعتباری در ابتدای دولت یازدهم، تا مشکلات ناشی از بنگاه‌داری، و همچنین دستکاری‌های ارزی اخیر که سوخت تورم و دلالت اصلی درون‌زایی پول در کشور شده است و موارد دیگر. با همۀ این احوال، تقریباً به اشکال محوری و اساسی، و به اصطلاح دالّ مرکزی این اختلال به قدر کافی پرداخته نشده، و آن اشکال محوری، امکان‌دادن و ایجاد انگیزۀ سوداگری بی‌نظیر از کانال توان خلق پول است؛ موضوعی که اندکی تأمل در آن هر قضاوت‌گر منصفی را به نتیجه می‌رساند که مشکل بنیادی و اساسی عقلی و فطری و شرعی دارد.

در واقع اساس تشکیل بانک خصوصی، دچار اختلال مبنایی است؛ و سنگ بنایی را ایجاد کرده تا شرایط نقدینگی و تورم و سایر اختلالات معطوف به این شبکۀ انحصارگر خصوصی گریبان مردم را بگیرد، و طی دو دهه نقطۀ عطف و مرکز اختلال در اقتصاد کشور باشد. برای روشن شدن بحث از مباحث ساده و بدیهی آغاز کنیم:

ابتدا به این فکر کنیم که طبعاً نهاد یا فردی که امکان خلق پول داشته باشد، می‌تواند به همان اندازه از پول بهره ببرد! به همین دلیل به‌صورت سنتی و طی هزاران سال، خلق پول در اختیار حاکمیت‌ها بوده، و اگر امین‌الضربی هم وجود داشته، از سوی حاکمیت مأموریت داشته است. قدرت خلق پول، مرموزترین و قوی‌ترین امکان خلق قدرت اقتصادی است. دوباره دقت کنیم: نهاد خلق‌کنندۀ پول، به همان اندازه از پول بهره می‌برد!

این مسئلۀ اساسی البته طی سدۀ نوزدهم با ورود خانواده‌های بانکدار متموّل چندملیتی اروپایی تغییر کرد و نماد آن در ابتدای قرن بیستم، ایجاد نهاد خصوصی انحصاری فدرال‌رزرو در آمریکا و بعدتر از آن پذیرش یا به عبارت بهتر کودتای برتن‌وودز بود که نظام دلار را به جهان حقنه کرد و بعدتر از 1971، با قطع ارتباط دلار با طلا، این نظم جدید کامل شد و این طرّاری و غارتگری جهانی به اوج رسید؛ البته اطوار جدید اعتبار _ ارز دارایی‌ها _ را اگر درنظر نگیریم!

به عنوان مسئلۀ دوم، خوب است کمی دقیق‌تر به این بپردازیم که قدرت خلق پول از کجا ناشی می‌شود؟. واقعیت این است که به‌صورت سنتی و طی هزاران سال، مردم دنیا به این نتیجه رسیده‌اند، و این اصل را بدیهی می‌گیرند که پول معتبر است، چون لابد حاکمیت و قوۀ عاقله‌ای که همچون کوه پشت این اعتبار ایستاده آن را نشر داده است. مخاطب پول، قدرت خرید پول را بدیهی می‌داند چون می‌اندیشد که اگر چنین نبود، لابد دولت در جهت حذف و مجازات عامل آن اقدامی جدی انجام می‌داد! بنابراین اکنون هم _ حتی در آمریکا _ نهاد خلق‌کنندۀ پول به اعتبار پشتوانۀ اعتبار حاکمیت پول خلق می‌کند، و استفاده‌اش را می‌برد.

و در نظر بیاورید که همه‌جای دنیا _ حتی در همان آمریکا که خلق پول جهان‌روایش خصوصی است _ اگر یک فرد یا نهاد خصوصی، ورای قانون، و در پستوی خانه‌اش به چاپ اسکناس اقدام کند، با شدیدترین مجازات‌ها روبه‌رو خواهد شد؛ اما طرفه است که انحصار چاپ پول، هرچه در سلسله‌مراتب مدنیت دنیای مدرن بالاتر می‌روید توأمان انحصاری‌تر و خصوصی‌تر می‌شود! یعنی مثلاً در کشور ما بخشی از خلق نقدینگی توسط بانک‌های خصوصی رقم می‌خورد اما بخش قابل توجهی از اعتبار مرکزی خلق شده در کشور، یعنی اعتبار ریال‌های بانک مرکزی، خود به پشتوانۀ دلارهایی معتبر است که یک نهاد انحصارگر خصوصی آمریکایی _ فدرال‌رزرو _ منتشر می‌کند! ملاحظه می‌فرمایید؟ هرچه بالاتر، انحصاری‌تر و خصوصی‌تر!

بانکداری خصوصی در ایران اختلالات قابل توجهی ایجاد کرده، اما اگر نیک بنگریم، تمام معضلات ناشی از بانکداری خصوصی، متفرّع بر بی‌توجهی سهوی یا عمدی قانونگذار به عقلانیت است. این پرسش محوری است: با چه دلالت عقلی (و همچنین شرعی) اجازۀ خلق پول (که طبعاً و منطقاً به پشتوانۀ اعتبار حاکمیت انجام می‌شود) به یک نهاد خصوصی هبه می‌شود، و سایر مردم از این قدرت بی‌نظیر منع می‌شوند؟.

بانک خصوصی اگر نقدینگی خلق نکند بانک نیست؛ چیزی در حدود یک صندوق خواهد بود. بنابراین ذات بانک خصوصی، دچار اختلال مبنایی است؛ اختلالی که در زمان اعطای جواز قانونی، نادیده گرفته شده است.

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار اقتصادی

بانک‌ها شنبه و یکشنبه تا ساعت ۱۱ فعال هستند

بانک‌ها شنبه و یکشنبه تا ساعت ۱۱ فعال هستند
2024-07-26T19:43:02+03:30
طبق اعلام شورای هماهنگیِ بانک‌ها، بانک‌ها شنبه و یکشنبه تا ساعت ۱۱ فعال هستند.

آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ چالوس و آزادراه تهران - شمال مسدود شد

آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ چالوس و  آزادراه تهران - شمال مسدود شد
2024-07-26T16:43:14+03:30
تردد از محور چالوس و آزادراه تهران - شمال مسیر (جنوب به شمال) تا اطلاع بعدی ممنوع است.

ماجرای حادثه قطار مسافری در ایستگاه تهران چه بود

ماجرای حادثه قطار مسافری در ایستگاه تهران چه بود
2024-07-26T16:29:47+03:30
سرپرست روابط عمومی راه‌آهن جزییات حادثه قطار مسافری در ایستگاه تهران را تشریح کرد.

مجوزی برای افزایش قیمت محصولات ایران خودرو صادر نشده است

مجوزی برای افزایش قیمت محصولات ایران خودرو صادر نشده است
2024-07-26T16:16:22+03:30
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: ایران‌خودرو درخواست خود مبنی بر افزایش قیمت محصولات را به وزارت صمت اعلام کرده‌ است، اما تا کنون مجوز افزایش قیمت صادر نشد...

جزییات حادثه قطار مسافری در ایستگاه تهران

جزییات حادثه قطار مسافری در ایستگاه تهران
2024-07-26T14:56:30+03:30
سرپرست روابط عمومی راه‌آهن ضمن تکذیب حادثه برخورد قطار با سکو در میدان راه‌آهن تهران، گفت: مهمانداران قطار دستورالعمل نحوه ایستادن قطار را رعایت نکردند که مو...

چهلمین حراج شمش طلا یکشنبه برگزار می‌شود

چهلمین حراج شمش طلا یکشنبه برگزار می‌شود
2024-07-26T14:29:53+03:30
با وجود تغییر ساعت کاری بانک‌ها اما خللی در برگزاری جلسات حراج شمش طلا ایجاد نشده و چهلمین حراج روز یکشنبه(۷ مردادماه) برگزار خواهد شد.

هیچ قطار مسافری در ایستگاه تهران با مسافر یا سکو برخورد نداشت

هیچ قطار مسافری در ایستگاه تهران با مسافر یا سکو برخورد نداشت
2024-07-26T14:29:52+03:30
سرپرست روابط عمومی راه‌آهن گفت: هیچ قطار مسافری در ایستگاه تهران با مسافر یا سکو برخورد نداشته است.

مصرف برق وسایل سرمایشی به بیش‌از ٣۵ هزار مگاوات رسید

مصرف برق وسایل سرمایشی به بیش‌از ٣۵ هزار مگاوات رسید
2024-07-26T14:29:51+03:30
سخنگوی صنعت برق گفت: میزان مصرف وسایل سرمایشی به بیش‌از ٣۵ هزار مگاوات رسیده که عدد بزرگ و معادل کل مصرف کشوری مانند مصر است.

مردم به شایعات درباره اشعه فرابنفش توجه نکنند

مردم به شایعات درباره اشعه فرابنفش توجه نکنند
2024-07-26T14:29:50+03:30
رییس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی گفت: چنین گرمایی که امروز وجود دارد در گذشته نیز سابقه داشته و مردم به شایعات در خصوص ...

محدودیت تامین مواد اولیه از بورس برای دارندگان جواز صنفی

محدودیت تامین مواد اولیه از بورس برای دارندگان جواز صنفی
2024-07-26T13:23:08+03:30
رییس کمیسیون صنعت اتاق تهران دارا بودن جواز صنعتی را یکی از شرایط تهیه مواد اولیه از بورس کالا عنوان کرد و گفت: بسیاری از تولیدکنندگان با مجوز اصناف از مواد ...

ترافیک سنگین در محورهای شمالی به جز آزادراه تهران - شمال

ترافیک سنگین در محورهای شمالی به جز آزادراه تهران - شمال
2024-07-26T13:23:07+03:30
ترافیک در تمام محورهای شمالی کشور سنگین گزارش شده اما تردد در محور آزادراه تهران - شمال و آزادراه قزوین - رشت (رفت و برگشت) روان است و محورهای شمالی فاقد هرگ...

ضرورت استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر در ساختمان‌های مسکونی

ضرورت استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر در ساختمان‌های مسکونی
2024-07-26T12:43:05+03:30
معاون هماهنگی توزیع توانیر گفت: استفاده از ظرفیت بالقوه انرژی‌های تجدیدپذیر را برای تأمین نیازهای حداقلی ساختمان‌های مسکونی و پایداری شبکه‌های توزیع ضروری است.

آمادگی ایران برای راه‌اندازی خط دریایی خرمشهر- بصره در اربعین

آمادگی ایران برای راه‌اندازی خط دریایی خرمشهر- بصره در اربعین
2024-07-26T12:16:25+03:30
مقام مسوول سازمان بنادر و دریانوردی از فراهم شدن فرآیندهای لازم راه‌اندازی خط دریایی خرمشهر - بصره خبر داد.

زاکانی: برای مناظره با زنگنه در مورد کرسنت آماده‌ام

زاکانی: برای مناظره با زنگنه در مورد کرسنت آماده‌ام
2024-07-26T11:23:04+03:30
زاکانی مجدد برای شرکت در مناظره با زنگنه در مورد قرارداد کرسنت تاکید کرد.

صادرات یک میلیون و ۴۵۰ هزار بشکه ای نفت ایران به چین

صادرات یک میلیون و ۴۵۰ هزار بشکه ای نفت ایران به چین
2024-07-26T11:23:03+03:30
تحلیلگران موسسه استاندارد چارتر در گزارشی تایید نشده صادرات نفت ایران به چین در ماه ژوئن سال جاری میلادی را در حدود یک میلیون و ۴۵۰ هزار بشکه در روز محاسبه ک...

عشقی: قیمت‌گذاری دستوری حذف می شود

عشقی: قیمت‌گذاری دستوری حذف می شود
2024-07-26T11:09:43+03:30
رئیس سازمان بورس گفت: سازمان بورس، به دنبال آن است که طبق برنامه هفتم توسعه، شرکت‌ها دیگر مشمول قیمت‌گذاری دستوری نشوند؛ البته شرکت‌های بورسی هم به پیگیری و ...

پرداخت ۴۲ هزار میلیارد تومان تا اوایل هفته آینده به گندم کاران

پرداخت ۴۲ هزار میلیارد تومان تا اوایل هفته آینده به گندم کاران
2024-07-26T10:43:05+03:30
رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: بر اساس تصمیمات دولت و منابعی که برای پرداخت مطالبات گندم کاران تجویز کردیم، ۴۲ هزار میلیارد تومان تا اوایل هفته آینده به گند...

زمان برگزاری دوازدهمین آزمون استخدامی دولت اعلام شد

زمان برگزاری دوازدهمین آزمون استخدامی دولت اعلام شد
2024-07-26T09:49:43+03:30
معاون سازمان اداری و استخدامی گفت: دوازدهمین آزمون کتبی استخدام فراگیر برای جذب ۶۰۳۴ نفر در ۱۵ دستگاه اجرایی روز جمعه هفته آینده، ۱۲ مردادماه برگزار می‌شود.

قیمت جهانی طلا امروز ۵ مردادماه؛ هر اونس ۲۳۶۹ دلار و ۳۴ سنت شد

قیمت جهانی طلا امروز ۵ مردادماه؛ هر اونس ۲۳۶۹ دلار و ۳۴ سنت شد
2024-07-26T09:36:25+03:30
قیمت هر اونس طلا امروز با ۰.۲۰ درصد افزایش به ۲۳۶۹ دلار و ۳۴ سنت رسید.

انتخاب محل مصرف مالیات توسط مالیات‌دهندگان عملیاتی شد

انتخاب محل مصرف مالیات توسط مالیات‌دهندگان عملیاتی شد
2024-07-26T09:36:23+03:30
رییس سازمان امور مالیاتی از عملیاتی شدن انتخاب محل مصرف مالیات توسط مالیات‌دهندگان در دولت سیزدهم خبر داد.

قیمت جهانی نفت امروز ۵ مردادماه؛ برنت ۸۲ دلار و ۴۹ سنت شد

قیمت جهانی نفت امروز ۵ مردادماه؛ برنت ۸۲ دلار و ۴۹ سنت شد
2024-07-26T09:09:46+03:30
قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال امروز با ۱۲ سنت معادل ۰.۱۵ درصد افزایش به ۸۲ دلار و ۴۹ سنت رسید.

تداوم توده گرم هوا تا یکشنبه هفته آینده در اکثر نقاط کشور

تداوم توده گرم هوا تا یکشنبه هفته آینده در اکثر نقاط کشور
2024-07-26T08:43:03+03:30
سازمان هواشناسی اعلام کرد: طی سه روز آینده در اغلب مناطق کشور جوی آرام و تداوم هوای گرم پیش بینی می‌شود.

آغاز پروازهای اربعین از ۲۲ مردادماه؛ فروش بلیت اتوبوس‌ از شنبه

آغاز پروازهای اربعین از ۲۲ مردادماه؛ فروش بلیت اتوبوس‌ از شنبه
2024-07-26T08:03:04+03:30
عملیات پروازهای اربعین از ۲۲ مردادماه آغاز و تا پس‌از ایام صفر ادامه خواهد داشت؛ همچنین پیش‌فروش بلیت اتوبوس‌های اربعین امسال از(شنبه، ۶ مردادماه) آغاز خواهد...

محدودیت‌های پروازی مهرآباد برای مراسم تحلیف رئیس‌جمهور اعلام شد

محدودیت‌های پروازی مهرآباد برای مراسم تحلیف رئیس‌جمهور اعلام شد
2024-07-25T17:36:23+03:30
راهبر فرودگاه بین‌المللی مهرآباد گفت: شرایط و محدودیت‌های مربوط به فرودگاه بین المللی مهرآباد جهت برگزاری مراسم تحلیف چهاردهمین رییس‌جمهور جمهوری اسلامی ایرا...

هشدار زرد هواشناسی؛ دمای هوای تهران به ۴۲ درجه می‌رسد

هشدار زرد هواشناسی؛ دمای هوای تهران به ۴۲ درجه می‌رسد
2024-07-25T16:43:05+03:30
هواشناسی استان تهران ضمن اشاره به افزایش دمای هوای پایتخت به ۴۲ درجه سانتیگراد،نسبت به وجود خطر گرمازدگی هشدار زرد صادر کرد و ضرورت خودداری از تردد غیرضروری ...

تعطیلی پنجشنبه به دلیل کمبود برق نبوده است

تعطیلی پنجشنبه به دلیل کمبود برق نبوده است
2024-07-25T14:16:26+03:30
سخنگوی صنعت برق گفت: تعطیلی امروز ( پنجشنبه، چهارم مردادماه) ارتباطی به کمبود برق نداشته و به درخواست وزارت نیرو نبوده است.

افزایش شدید مصرف آب در کشور درپی افزایش دمای هوا

افزایش شدید مصرف آب در کشور درپی افزایش دمای هوا
2024-07-25T14:16:25+03:30
شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با صدور اطلاعیه‌ای از مشترکان خواست که طی امروز و روزهای آینده، از مصارف غیرضروری خودداری کنند.

ابلاغ دستور وزیر راه و شهرسازی برای آغاز عملیات سفرهای اربعین

ابلاغ دستور وزیر راه و شهرسازی برای آغاز عملیات سفرهای اربعین
2024-07-25T13:43:02+03:30
وزیر راه و شهرسازی دستورات ویژه را به معاون حمل و نقل خود برای آغاز عملیات خدمات رسانی برای برقراری سفرهای باکیفیت در اربعین ابلاغ کرد.

خاندوزی: حوزه وزارتی اهمیت ویژه‌ای در وزارت‌خانه‌ها دارد

خاندوزی: حوزه وزارتی اهمیت ویژه‌ای در وزارت‌خانه‌ها دارد
2024-07-25T13:29:43+03:30
نشست هم‌اندیشی مدیران کل حوزه وزارتی وزارت‌خانه‌های دولت سیزدهم به میزبانی وزارت امور اقتصادی و دارایی برگزار شد.

بخش خصوصی باید وارد چرخه انبارداری شود

بخش خصوصی باید وارد چرخه انبارداری شود
2024-07-25T13:29:43+03:30
معاون رفاه و امور اقتصادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: توسعه پایدار و جهشی با مردمی‌سازی و ورود بخش خصوصی به چرخه انبارداری محقق می‌شود.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)