میرنیوز

نقد فنی جمعی از دانشگاهیان به گزارش مرکز پژوهش‌ها با موضوع نرخ ارز

 نقد فنی جمعی از دانشگاهیان به گزارش مرکز پژوهش‌ها با موضوع نرخ ارز 2023-12-31T15:46:25+03:30

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، متن این نامه به شرح زیر است: 

جناب آقای دکتر بابک نگاهداری

ریاست محترم مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی

موضوع: نقد فنی گزارش ارزی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی با عنوان «نظریه‌های تعیین نرخ ارز در ایران، ملاحظات و چالش‌ها»

با تقدیم سلام و احترام

پیرو گزارش خردادماه 1402 آن مرکز، در موضوع «بررسی نظریه‌های تعیین نرخ ارز در ایران» به استحضار می‌رساند مطابق بررسی صورت گرفته در کارگروه‌های دکترای تخصصی اقتصاد پولی و اقتصاد بین‌الملل دانشکدۀ اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی، عدم وجود درک عمیق از مفاهیم و تئوری‌های تعیین نرخ ارز، در سیاق تهیه‌کنندگان این گزارش مشهود به‌نظر می‌رسد. بررسی‌های این گزارش به لحاظ علمی به دو محور اساسی معطوف است:

شرح فنی کوتاهی بر اختلال گزارش مرکز

در پژوهش‌های علمی روز دنیا، از نظریه‌های پایۀ نامبرده شده در گزارش فوق‌الذکر، برای کمک به «تحلیل رفتار نرخ ارز» (1) استفاده می‌شود. درعین‌حال توجه به این نکتۀ کلیدی حیاتی است که شرط اول استفاده از این نظریه‌ها «وجود یک بازار ارزی نسبتاً کارآ و منسجم» است. به‌بیان‌دیگر، در کشورهای پیشرفتۀ اقتصادی، بازار ارز منسجمی با نرخ ارز شناور وجود دارد  و در این بستر، تئوری‌های فوق برای «تحلیل رفتار نرخ ارز» و مدل‌کردن مسیر حرکت آنها استفاده می‌شود. عنایت بفرمایید مطابق کتب مرجع ارائه‌کنندۀ این نظریات، هیچگاه از این تئوری‌ها برای «محاسبۀ نرخ ارز» استفاده نمی‌شود (اصولاً در بازارهای این کشورها، کشف قیمت، حاصل مکانیزم عرضه و تقاضا در بازار است). در واقع این تئوری‌ها ارائه شده تا به‌دنبال مدل کردن و کشف قواعد رفتاری نرخ ارز باشند. این نظریات بخصوص از اوایل دهۀ 1970 به بعد و پس از فروپاشی نظام «برتن وودز» به‌شدت گسترش پیدا می‌کنند و «نظریه‌های تراز پرداخت‌ها با نرخ ارز ثابت» به «تئوری‌های تعیین نرخ ارز در بازار» تبدیل می‌شوند.

یکی از نظریاتی که قواعد حاکم بر بازار ارز را روشن می‌کند، و در گزارش مرکز نیز بر آن تکیه شده، «نظریۀ برابری قدرت خرید» (Purchasing power parity) است. این نظریه دارای فروض متعددی است. (2)

ادبیات علمی تولیدشده در مراجع این دانش ازجملهPijie Wang, Obstfeld-e-rogoff, Isard)   ، Nelson) نیز نشان می‌دهد که رابطۀ برابری قدرت خرید اساساً در کوتاه مدت صادق نیست؛ یعنی نظریۀ «برابری قدرت خرید» نمی‌تواند نوسانات حاکم بر بازار ارز، حتی در کشورهایی همچون آمریکا، انگلیس، آلمان، فرانسه و مانند آنها را که دارای ساختار و زمین بازی منظم، و دارای بازارهای ارز منسجمی هستند را تحلیل کند. آقای isard در کتاب Exchange Rate Economics   نرخ ارز و تورم  را دو متغیر درون زا در نظر گرفته وعنوان کرده که  این نظریه، نظریه کشف قیمت ارز نیست.

بیشتر بخوانید

تئوری «بالاسا- ساموئلسون» برابری قدرت خرید را حتی در بلندمدت رد می‌کند. این مدل بیان می‌کند که نرخ ارز واقعی بلندمدت به روند بهره‌وری نسبی تولید و توان تولیدی در دو کشوری که با هم مبادله می‌کنند مربوط است، و زمانی‌که روند تولیدی بین دو کشور تغییر می‌کند نرخ ارز واقعی هم تغییر می‌کند. به‌بیان‌دیگر اگر توان تولیدی نسبی توسط یک روند تصادفی اداره شود، نرخ ارز واقعی هم  به همین ترتیب می‌تواند یک روند تصادفی داشته باشد که درواقع  و نرخ ارز واقعی در بلندمدت اصطلاحاً Stationaryنیست. (3)

این در حالی است که در ایران ما، به طریق اولی، و به دلیل عدم وجود بازار مصطلح ارزی در اقتصاد، این نظریه‌ها ابداً کارآ نیست و خروجی ندارد. با نگاه بالا، ما باید دو موضوع را تفکیک کنیم:

 2- تحلیل نوسانات بازار

التفات بفرمایید تئوری‌های پیش‌گفته، در ارتباط با «اصل وجود بازار ارز» صحبتی ندارند، یعنی به‌اصطلاح وجود بازار کارآی ارز (با شروط رقابتی، طرف‌های ذره‌ای، دارای اطلاعات کامل، بدون انحصار و قاچاق و سعودی و فرار سرمایه و الخ!) را داده‌شده (given) گرفته‌اند. در چارچوب این بازار، و در خود بازار (نه توسط سیاستگذار)، نرخ ارز کشف و تعیین می‌شود. در واقع ابتدا یک نرخی در بازار کشف و تعیین شده، و این تئوری‌ها به دنبال تحلیل نوسانات آن هستند، نه محاسبه و پیش‌بینی و تعیین دستوری آن!

یک اشتباه بزرگ و کلیدی در اقتصاد ایران که  بخصوص در گزارش‌های رسمی مراجع و مراکز اقتصادی کشور شایع است: اینکه بدون توجه به مبانی این تئوری‌ها، از آنها برای «محاسبۀ نرخ ارز» استفاده می‌کنند؛ که چنانکه آمد، هیچیک از مراجع تولیدکنندۀ ادبیات علمی این حوزه، تأییدی بر این سیاق (محاسبۀ نرخ ارز با اتکا به این تئوری‌ها) ارائه نمی‌کنند. (4)

عنایت بفرمایید اساساً همانطور که بحث شد، در درجۀ اول، بحث ما، وجود «بازار» و ماهیت آن است. درواقع ابتدا باید بازاری داشته باشیم تا نرخ ارز در آن تعیین شود، و در مرحلۀ دوم بتوانیم قواعد حاکم بر این نرخ را تحلیل کنیم. طبعاً هنگامی‌که بازار آزاد ارز ما مختل‌شده باشد، ما از تحلیل رفتار بازیگران آن، نمی‌توانیم نرخ ارز اقتصاد ایران را تعیین کنیم. چه اینکه اگر چنین کنیم (که غالباً چنین اشتباه مهلکی صورت می‌گیرد)، به معنی به رسمیت شناختن بازار مختل شده خواهد بود. چرا این بازار مختل شده است؟! طرف عرضۀ ارز در این به‌اصطلاح بازار، شامل دولت، صادرکنندگان غیرنفتی، دارندگان ارزهای خارجی و تزریق‌های ارزی بانک مرکزی و طرف تقاضا شامل واردکنندگان رسمی، واردات قاچاق، خروج سرمایه، ارز مسافرتی و سفته‌بازان و طرف‌های خارجی خاص هستند. اصولاً با وجود چنین بازیگرانی که ابتدائیات الزامات تشکیل یک «بازار رقابتی» را ندارند، استفاده از نرخ ارز موجود در بازار آزاد برای محاسبه و پیش‌بینی نرخ‌های بعدی اشتباه مهلکی است.

عموماً در ایران به دلیل عدم دقت در این مفاهیم و مکانیزم‌ها، افرادی که نام متخصص را یدک می‌کشند، و تئوری‌های تعیین نرخ ارز را به‌درستی و عمیقاً متوجه نشده‌اند، نظریاتی قابل تأمل ارائه می‌کنند، که گزارش فوق آمدۀ آن مرکز نیز به همین ترتیب بوده است. همین افراد مکرراً نسخه‌پیچی و هدایت بازار ارز و همچنین به رسمیت شناختن «بازار آزاد» را مدنظر و ترویج می‌کنند. در پی‌آمد این رویکرد نادرست، با اتخاذ سیاست‌های نادرست ارزی و عدم توجه به الزامات نرخ پیشران و جهت‌ساز و اثرگذار ارز، که تمامی شئون اقتصادی را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد، طی سالیان اخیر آسیب و خدشۀ جبران‌ناپذیری بر پیکرۀ اقتصاد کشور وارد شده است. افزایش شدید سطح قیمت‌ها، افزایش قیمت دارایی‌ها، کاهش درآمد واقعی اقشار حقوق‌بگیر، نامتعادل شدن شدید توزیع درآمد و ثروت و افزایش ضریب جینی، این تغییرات را کاملاً به ضرر قشر متوسط و پایین جامعه رقم زده است. در این شرایط با فقیرتر شدن اقشار مستضعف و غنای اقلیتی دارا، شکاف طبقاتی به‌شدت افزایش یافته است، تا آنجا که سیاست‌های جبرانی پیشنهادی دولت به‌هیچ‌وجه قادر به جبران مؤثر تغییرات توزیع درآمدی و ثروت در اقتصاد ایران نیست.

با این اوصاف و با مشاهدۀ شرایط حاکم بر اقتصاد ایران این سؤال مطرح می‌شود که آیا استدلال سیاستگذاران اقتصادی درخصوص افزایش نرخ ارز با مبانی علمی سازگار است؟ آیا  اعتصام این سیاستگذارن به تعیین برابری ارز به اختلاف تورم داخلی و خارجی در بازار ارز غیرکارا و آزاد منطبق با اصول و مبانی علمی، عملی، منطقی و واقعی و سازگار با اقتصاد ملی ماست؟ آیا ساختارهای تعیین برابری نرخ ارز در ایران و کشورهای دیگری که دارای زمین بازی قاعده‌مند و بازار منسجم ارزی هستند یکسان است؟

نگارندگان گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، بدون توجه به این اصول اساسی و مهم، صرفاً با استناد به تعریف و فروض سادۀ این تئوری‌ها، نسبت به «محاسبه و پیش‌بینی نرخ ارز» اقدام کرده‌اند. برداشت‌های نادرست و سطحی این‌گونه، در جای‌جای این گزارش به چشم می‌خورد: با استفاده از تئوری برابری قدرت خرید و نظریۀ پولی اقدام به محاسبۀ نرخ ارز شده، و در اصل «تئوری‌های نرخ ارز» به «تئوری کشف قیمت ارز» تبدیل شده است.

در پایان لازم به ذکر است که وقتی تحلیلگر یا اقتصاددان بدون توجه به ساختار نهاد بازار و بازیگران آن در اقتصاد ایران «بازار مختلّ آزاد»ی که تابع عرضه و تقاضای غیرمنطقی بوده و از کارایی حداقلی برخوردار نیست را ملاک قرار می‌دهد، درواقع به آن رسمیت داده و بازیگران آن را به ادامۀ حضور و نقش‌آفرینی در آن تشویق کرده و از این مسیر استمرار تخریب ساختار و منابع ملی را زمینه‌سازی می‌کند.

امید است مسئولان آن نهاد محترم، با حساسیت بیشتری نسبت به انتخاب متخصصان این حوزه مبادرت نمایند، تا من‌بعد شاهد صدور چنین خروجی‌های سیاستی سطحی و مخربی نباشیم. دانشجویان دوره دکتری دانشکدۀ اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی، ضمن تقدیم مشروح نقد وارده به گزارش فوق‌الذکر، آمادگی خود را جهت برگزاری نشست و مباحثه و مناظرۀ علمی و مکتوب با مسئولان تهیۀ این گزارش اعلام می‌دارند. به پیوست مشروح نقد فنی به گزارش آن مرکز تقدیم می‌گردد.

 

با احترامات فائقه

جمعی از دانشجویان دکتری اقتصاد

گروه اقتصاد بین‌الملل دانشکدۀ اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی

 

پی‌نوشت‌ها

انتهای پیام/

منبع : خبرگزاری تسنیم


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار اقتصادی

توانمندی بالای ایران در تولید و صادرات مصالح ساختمانی

توانمندی بالای ایران در تولید و صادرات مصالح ساختمانی
2025-01-15T13:56:19+03:30
مشاور وزیر راه و شهرسازی گفت: کارهای عمرانی زیادی در عراق در حال انجام است و عراقی‌ها با تولیدات ایرانی آشنا هستند و از نظر قیمت و کیفیت کالای ایرانی مورد تا...

وضعیت تردد در جاده‌های شمالی؛ ترافیک سنگین در آزادراه تهران - شمال

وضعیت تردد در جاده‌های شمالی؛ ترافیک سنگین در آزادراه تهران - شمال
2025-01-15T13:56:18+03:30
بر اساس آخرین گزارش‌ها، تردد در محورهای چالوس، هراز و آزادراه قزوین - رشت روان و در برخی محدوده‌های آزادراه تهران - شمال و فیروزکوه ترافیک سنگین گزارش شده است.

جهش ۵۴۴ درصدی اعتبارگیری قاعده مند شبکه بانکی در دی ماه ۱۴۰۳

جهش ۵۴۴ درصدی اعتبارگیری قاعده مند شبکه بانکی در دی ماه ۱۴۰۳
2025-01-15T13:42:55+03:30
مجموع ارزش اعتبارگیری قاعده مند شبکه بانکی از بانک مرکزی در دی ماه ۱۴۰۳ به بیش از ۵۵۹ همت رسید که نسبت به اعتبارگیری ۸۶ همتی در مهر ۱۴۰۳ رشد ۵۴۴ درصدی اعتبار...

نیمی از تلفات شبکه‌های برق، غیرفنی و حاصل انشعابهای غیرمجاز است

نیمی از تلفات شبکه‌های برق، غیرفنی و حاصل انشعابهای غیرمجاز است
2025-01-15T13:16:26+03:30
شرکت توانیر به دنبال انتشار خبری با عنوان «20 درصد از برق تولیدی در هنگام توزیع هدر می‌رود» توضیحاتی را ارائه داد.

نتایج قرعه کشی خودرو عصر امروز اعلام می‌شود

نتایج قرعه کشی خودرو عصر امروز اعلام می‌شود
2025-01-15T12:36:23+03:30
عصر امروز چهارشنبه ۲۶ دی ماه نتایج قرعه کشی خودروهای وارداتی اعلام می شود.

تورم تولید خدمات ۳۸ درصد افزایش یافت

تورم تولید خدمات ۳۸ درصد افزایش یافت
2025-01-15T10:49:36+03:30
بر اساس اعلام مرکز آمار ایران، در آذرماه ۱۴۰۳، درصد تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده بخش­های خدمات در ۱۲ ماه منتهی به آذرماه ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۸.۴ ...

واردات طلا معاف از مالیات شد

واردات طلا معاف از مالیات شد
2025-01-15T10:09:36+03:30
رئیس کل سازمان امور مالیاتی در بخشنامه ای اعلام کرد: واردات طلا، پلاتین و نقره به صورت خام از پرداخت عوارض گمرکی و هرگونه مالیات از قبیل مالیات عملکرد و ارزش...

قیمت جهانی طلا امروز ۲۶ دی؛ قیمت هر اونس به ۲۶۷۸ دلار و ۵۰ سنت رسید

قیمت جهانی طلا امروز ۲۶ دی؛ قیمت هر اونس به ۲۶۷۸ دلار و ۵۰ سنت رسید
2025-01-15T09:56:17+03:30
قیمت هر اونس طلا امروز با ۰.۰۴ درصد افزایش به ۲۶۷۸ دلار و ۵۰ سنت رسید.

قیمت جهانی طلا امروز ۲۶ دی؛ روند قیمت کاهشی شد

قیمت جهانی طلا امروز ۲۶ دی؛ روند قیمت کاهشی شد
2025-01-15T09:29:36+03:30
قیمت هر اونس طلا با ۰.۱ درصد کاهش به ۲۶۷۲ دلار و ۹۳ سنت رسید.

قیمت دلار ۲۶ دی ماه؛ هر دلار در بازار توافقی ۶۶ هزار تومان

قیمت دلار ۲۶ دی ماه؛ هر دلار در بازار توافقی ۶۶ هزار تومان
2025-01-15T09:16:17+03:30
قیمت دلار حواله در معاملات نیما امروز چهارشنبه ۲۶ دی‌ماه، در کانال ۶۶ هزار تومان نرخ خورده است.

هشدار ویژه هواشناسی برای ۱۷ استان؛ افزایش آلودگی تهران و کرج

هشدار ویژه هواشناسی برای ۱۷ استان؛ افزایش آلودگی تهران و کرج
2025-01-15T09:16:16+03:30
سازمان هواشناسی با صدور هشدار ویژه نارنجی برای ۱۷ استان از کاهش ۸ درجه‌ای دما، کاهش منابع انرژی، یخ‌زدگی جاده‌های مواصلاتی و لغزندگی جاده‌ها خبر داد.

رشد صبح گاهی شاخص کل بورس به ۱۸۵۶۰ واحد رسید

رشد صبح گاهی شاخص کل بورس به ۱۸۵۶۰ واحد رسید
2025-01-15T09:02:56+03:30
امروز چهارشنبه ۲۶ دی ماه شاخص کل با رشد ۱۸۵۶۰ واحد به عدد ۲,۸۸۵,۲۱۳ واحد رسید.

قیمت نفت ۲۶ دی ماه؛ برنت ۸۰ دلار و ۳ سنت شد

قیمت نفت ۲۶ دی ماه؛ برنت ۸۰ دلار و ۳ سنت شد
2025-01-15T09:02:55+03:30
قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال امروز با ۱۱ سنت معادل ۰.۱۴ درصد افزایش به ۸۰ دلار و ۳ سنت رسید.

قیمت دلار ۲۶ دی ماه؛ هر دلار در بازار توافقی ۶۶ هزار توامن

قیمت دلار ۲۶ دی ماه؛ هر دلار در بازار توافقی ۶۶ هزار توامن
2025-01-15T09:02:55+03:30
قیمت دلار حواله در معاملات نیما امروز چهارشنبه ۲۶ دی‌ماه، در کانال ۶۶ هزار تومان نرخ خورده است.

قیمت روز دام و طیور؛ از جوجه یک‌روزه تا دام سنگین

قیمت روز دام و طیور؛ از جوجه یک‌روزه تا دام سنگین
2025-01-15T08:49:36+03:30
امروز چهارشنبه ۲۶ دی ماه ۱۴۰۳ قیمت هر کیلوگرم مرغ گوشتی زنده به طور میانگین کشوری ۵۵ هزار تومان است.

فاکتورینگ سیستم مالی بدون تورم

فاکتورینگ سیستم مالی بدون تورم
2025-01-15T08:22:58+03:30
موضوع تأمین مالی نیازهای گوناگون در سطح دولت و بخش خصوصی، به عنوان یکی از چالش‌های اساسی اقتصاد ایران مطرح می‌شود که سیستم فاکتورینگ می تواند منابع مالی بدون...

صادرات ۳۶ میلیارد دلاری محصولات کشاورزی ترکیه

صادرات ۳۶ میلیارد دلاری محصولات کشاورزی ترکیه
2025-01-15T08:09:36+03:30
بخش کشاورزی ترکیه فروش خود را در سال گذشته تقریباً ۳ درصد در مقایسه با سال قبل افزایش داده است تا به بالاترین میزان صادرات سالانه در تمام دوران برابر ۳۶٫۲ می...

تجار ایرانی به بازار تاجیکستان به عنوان یک فرصت بنگرند

تجار ایرانی به بازار تاجیکستان به عنوان یک فرصت بنگرند
2025-01-15T07:42:56+03:30
رئیس اتاق ایران، سفر رئیس‌جمهور ایران به تاجیکستان اشاره کرد و این رویداد را بستری ارزشمند برای تعمیق روابط اقتصادی و فرهنگی دو کشور برشمرد.

صادرات ۳۵۸۰ میلیارد دلاری چین؛ مازاد تجاری هزار میلیارد دلار شد

صادرات ۳۵۸۰ میلیارد دلاری چین؛ مازاد تجاری هزار میلیارد دلار شد
2025-01-15T07:42:55+03:30
چین در سال ۲۰۲۴ مازاد تجاری تاریخی نزدیک به هزار میلیارد دلار را ثبت کرد که در نوع خود در تاریخ مدرن این کشور بزرگ‌ترین رقم به شمار می‌رود.

هواشناسی ایران ۲۶ دی؛ تداوم بارش گسترده برف و باران در ۱۳ استان

هواشناسی ایران ۲۶ دی؛ تداوم بارش گسترده برف و باران در ۱۳ استان
2025-01-15T06:49:35+03:30
رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا از تداوم بارش باران، برف، وزش باد و کاهش نسبی دما در ۱۳ استان‌ کشور تا روز جمعه (۲۸ دی) خبر داد.

۲ عامل نوسان بازار روغن خوراکی مشخص شد

۲ عامل نوسان بازار روغن خوراکی مشخص شد
2025-01-14T15:42:56+03:30
دبیر ستاد هماهنگی امنیت غذایی وزارت جهاد کشاورزی گفت: دو عامل اصلی تأثیرگذار بر وضعیت بازار افزایش قیمت جهانی روغن و تغییر سهام یکی از کارخانه‌ها است.

تسریع در احداث نیروگاه‌های خورشیدی ۳ مگاواتی تا سال ۱۴۰۴

تسریع در احداث نیروگاه‌های خورشیدی ۳ مگاواتی تا سال ۱۴۰۴
2025-01-14T15:42:56+03:30
معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر گفت: هدف‌گذاری ما این است که نیروگاه‌های ۳ مگاواتی تا پیش‌از اوج بار ۱۴۰۴ به بهره برداری برسند تا به کاهش ناترازی کمک کنند.

بیمه شخص ثالث با ۴۳ درصد، در صدر شکایات بیمه گذاران

بیمه شخص ثالث با ۴۳ درصد، در صدر شکایات بیمه گذاران
2025-01-14T15:42:55+03:30
آمار شکایات نه‌ماهه امسال که توسط بیمه‌گذاران، بیمه‌شدگان و ذی‌نفعان بیمه‌نامه در سامانه رسیدگی و پاسخگویی به شکایات ثبت شده، نشان می‌دهد بیشتر شکایات با ۴۳ ...

قطار تهران - وان ترکیه به‌زودی راه‌اندازی می‌شود

قطار تهران - وان ترکیه به‌زودی راه‌اندازی می‌شود
2025-01-14T12:49:36+03:30
مدیرعامل شرکت رجا از آغاز به کار ستاد هماهنگی قطارهای نوروزی با هدف برنامه‌ریزی و بهبود خدمات‌رسانی خبر داد و گفت:‌قطار تهران - وان به‌زودی راه‌اندازی می‌شود.

فاکتورینگ سیستم مالی بدون تورمی

فاکتورینگ سیستم مالی بدون تورمی
2025-01-14T12:36:19+03:30
موضوع تأمین مالی نیازهای گوناگون در سطح دولت و بخش خصوصی، به عنوان یکی از چالش‌های اساسی اقتصاد ایران مطرح می‌شود که سیستم فاکتورنیگ می تواند منابع مالی بدون...

همتی: مهمترین دغدغه کشور باید ثبات‌بخشی به اقتصاد باشد

همتی: مهمترین دغدغه کشور باید ثبات‌بخشی به اقتصاد باشد
2025-01-14T12:22:58+03:30
وزیر امور اقتصادی گفت: امروز در مسیر پیشرفت کشور و در رقابت منطقه‌ای و جهانی، مهمترین دغدغه سیاسیون باید ثبات‌بخشی به اقتصاد و پیش‌بینی‌پذیر کردن آن برای بست...

رکورد جدید معاملات ارز تجاری؛ ۱۲۰ میلیون دلار در یک روز معامله شد

رکورد جدید معاملات ارز تجاری؛ ۱۲۰ میلیون دلار در یک روز معامله شد
2025-01-14T12:22:57+03:30
مرکز مبادله ایران اعلام کرد: حجم کل معاملات از ابتدای فعالیت بازار به ۹۴۷ میلیون دلار رسید، همچنین روز دوشنبه (۲۴ دی‌) ارزهای مختلف به ارزش ۱۲۰ میلیون دلار م...

زمان بندی تحویل سکه‌های حراج شماره ۶۰ مرکز مبادله مشخص شد

زمان بندی تحویل سکه‌های حراج شماره ۶۰ مرکز مبادله مشخص شد
2025-01-14T11:02:58+03:30
مرکز مبادله ایران اعلام کرد: زمان تحویل بدون هزینه انبارداری حراج شماره ۶۰ سکه طلای مرکز مبادله ایران در بازه زمانی ۴ الی ۱۳ بهمن‌ خواهد بود.

یارانه دی ماه واریز شد

یارانه دی ماه واریز شد
2025-01-14T11:02:58+03:30
یارانه مرحله ١٦٧ (دی ماه) به حساب سرپرستان خانوار دهک‌های اول تا سوم واریز شد.‎

قیمت جهانی طلا امروز ۲۵ دی؛ هر اونس طلا ۲۶۶۸ دلار و ۱۴ سنت

قیمت جهانی طلا امروز ۲۵ دی؛ هر اونس طلا ۲۶۶۸ دلار و ۱۴ سنت
2025-01-14T10:42:56+03:30
قیمت هر اونس طلا امروز (سه‌شنبه، ۲۵ دی) با ۰.۱۹ درصد افزایش به ۲۶۶۸ دلار و ۱۴ سنت رسید.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)