میرنیوز

وزرای مسکن نساز/ سرنوشت نهضت ملی مسکن چه می شود؟

وزرای مسکن نساز/ سرنوشت نهضت ملی مسکن چه می شود؟ 2024-06-30T15:03:00+03:30

به گزارش خبرگزاری مهر بخش مسکن همواره یکی از مهم‌ترین برنامه‌هایی است که نامزدهای ریاست جمهوری در زمان انتخابات به آن می‌پردازند. با توجه به اینکه مسکن بیشترین سهم را در سبد هزینه‌ای خانوار ایرانی دارد و از سوی دیگر بخش قابل توجهی از خانوار در دهه‌های گذشته خانه‌دار نشده‌اند و خانوار و متقاضیان جدید نیز سالانه وارد بازار مسکن می‌شوند، ارائه برنامه‌ای واقع‌بینانه و جامع از سوی کاندیداهای ریاست جمهوری تا حدودی نقشه راه دولت‌ها برای بازار مسکن در سال‌های آینده را ترسیم می‌کند.

در دولت سیزدهم قانون «جهش تولید مسکن» برای رفع کمبود واحد مسکونی مصوب شد و دولت نیز برای اجرای این قانون، برنامه نهضت ملی مسکن را تدارک دید و آن را اجرا کرد. در این برنامه از متقاضیانی که نیاز به مسکن دارند و خودشان بدون حمایت دولت توانایی تأمین مسکن را ندارند، ثبت‌نام به عمل آمد و نزدیک به ۶ میلیون نفر برای خانه‌دار شدن در نهضت ملی مسکن، تقاضای خود را ثبت کردند. در نهضت ملی مسکن برای چهار سال ساخت چهار میلیون مسکن طراحی شده است. این رقم برحسب قانون جامع مسکن مصوب سال ۸۶ است که نیاز به ساخت یک تا ۱.۵ میلیون مسکن در سال برآورد شده است. نهضت ملی مسکن در حال اجراست و طبق آمارهای وزارت راه و شهرسازی، تاکنون برای آن ۱۰۰ هزار هکتار زمین رایگان دولتی در شهرها و روستاها تأمین شده و ۲ میلیون و ۶۵۰ هزار واحد هم وارد مرحله ساخت شده است.

تولید و عرضه مسکن با توجه به تقاضایی که برای آن وجود دارد، مهم‌ترین نیاز این بازار است. این نیاز از آنجا پررنگ شده که در دولت یازدهم و دوازدهم کمترین میزان تولید مسکن در کشور را داشتیم.

مهم‌ترین عامل رکود ساخت مسکن به سیاست‌های متولیان بخش مسکن در دولت قبل بازمی‌گردد. در دولت یازدهم «عباس آخوندی» وزیر راه و شهرسازی انتخاب شد؛ آخوندی مدافع اقتصاد بازار آزاد و مخالف دخالت دولت در عرصه‌هایی مانند تنظیم‌گری بازار مسکن است. این تفکرات در حالی است که براساس قانون اساسی دولت‌ها مسئول تأمین مسکن مردم هستند و از سوی دیگر بسیاری از متقاضیان مسکن در کشور بدون حمایت و دخالت دولت نمی‌توانند خانه‌دار شوند و نیاز اساسی به حمایت‌های همه‌جانبه دولتی برای خانه‌دار شدن این اقشار است.

چنین تفکری در حوزه مسکن در دهه ۹۰ در حالی به پیش رفت که ساخت باقیمانده واحدهای مسکن مهر به عنوان واحدهای حمایتی برای دهک‌های پایین جامعه برعهده دولت یازدهم بود. اما وزیر وقت بارها تأکید کرده بود که به مسکن مهر اعتقادی ندارد. به خاطر همین تفکرات و تضاد عملکرد او با قوانین بالادستی در بخش مسکن، آخوندی دو بار، یک بار در سال آخر مجلس نهم و بار دیگر در سال نخست مجلس دهم استیضاح شد اما استیضاح او آرا لازم را کسب نکرد.

دولت قبل نوسازی مسکن‌های واقع در بافت‌های فرسوده را برنامه اصلی و راهکار تولید مسکن اعلام کرد اما وزیر راه و شهرسازی نوسازی را نیز براساس برنامه پیش نبرد و چگونگی بازسازی و نوسازی بافت‌های مسکونی فرسوده مورد اختلاف او و رئیس دولت قرار گرفت. در برنامه نوسازی، دولت قبل نوسازی سالانه ۱۰۰ هزار واحد مسکونی را برنامه‌ریزی کرده بود اما آمار نشان می‌دهد در آن سال‌ها سالانه ۴۷ هزار واحد پروانه نوسازی گرفتند. این در حالی است که سال گذشته و تنها در یک سال، ۹۴ هزار پروانه نوسازی صادر شده است.

این اختلاف آخوندی را مجبور به استعفا کرد. رئیس دولت در زمان معرفی وزیر جدید برای حوزه راه و شهرسازی با اشاره به عملکرد عباس آخوندی گفت: «به عنوان رئیس‌جمهور خدمت شما عرض می‌کنم و در برابر مردم می‌گویم در زمینه مسکن دولت بدهکار مردم است.» به این ترتیب پنج سال ساخت و تولید مسکن در دهه ۹۰ به عقب افتاد این در حالی بود که آخوندی در زمان رأی اعتماد، اتمام مسکن مهر را تعهد دولت اعلام کرده بود.

پیشرفت کند مسکن مهر باعث شد که رهبر معظم انقلاب در دیدار با رئیس جمهور و اعضای هیأت دولت در ۱۳۹۳ به صراحت خواستار توجه جدی دولت یازدهم برای تکمیل پروژه‌های ناتمام مسکن مهر شوند و فرمودند: «اگر احتمالاً با اصل طرح مسکن مهر یا نحوه تزریق اعتبارهای بانکی به آن مخالفتی وجود دارد، اما این را هم بدانیم که اکنون چند میلیون نفر چشم‌انتظار تکمیل مسکن مهر هستند و باید این کار به طور جدی پیگیری شود و به اتمام برسد.»

آخوندی معتقد بود که دولت نباید خانه بسازد، همین تفکر باعث شد علاوه بر رکود ساخت و ساز، انباشت تقاضا و افزایش حدود ۱۰ برابر قیمت مسکن، بسیاری از مشاغل مستقیم یا غیرمستقیم با رکود ساخت مسکن از رونق افتاند. روحانی هنگام پذیرش استعفای آخوندی به رکود مشاغل نیز اشاره کرد و گفت: «اگر همه این مشاغل را راه بیندازیم، مسأله مسکن، اشتغال و رشد اقتصادی در بخش بزرگی به حرکت درمی‌آید.»

«علی عبدالعلی‌زاده» وزیر مسکن دولت اصلاحات، صاحب تفکر محدودیت عرضه زمین و جلوگیری از الحاق زمین به محدوده شهرها است. تفکری که باعث منجمد شدن عرضه زمین، احتکار زمین، افزایش دلالی و بایر ماندن زمین در سال‌های متمادی شده است. او معتقد است: «دولت آقای خاتمی افتخار دارد که در ایران، از سال ۷۷ تا ۸۴ محدوده هیچ شهری افزوده نشده و حتی محدوده بسیاری از شهرها کم شد. یعنی کمربند محدوده را بستیم.» این در حالی است که ساخت ساختمان‌های بلند و تغییر ساخت و ساز مسکن از افقی به عمودی و تغییر سبک زندگی ایرانی- اسلامی محصول انحصار زمین و بستن حریم شهری است. موضوعی که دولت سیزدهم با تأکید بر رفع آن، اضافه شدن حداکثر ۲ دهم درصد به محدوده شهرها در برنامه هفتم را گنجاند و هدف اصلی آن خروج زمین از رانت‌بازی و عرضه آن برای ساخت واحدهای مسکونی یک تا سه طبقه به جای برج‌های بلند است.

عبدالعلی زاده همچنین به ساخت مسکن حمایتی و اجرای برنامه‌هایی مانند مسکن مهر اعتقادی ندارد و در این خصوص اظهار داشته که ساخت مسکن مهر برای خانه‌دار شدن اقشار ضعیف «به هیچ وجه تأثیر ندارد. چون گروه هدف در نظر گرفته شده، اصلاً در بازار حضور ندارند. شرایطی که برای گروه هدف تعیین شده، نشان می‌دهد این گروه هدف، خارج از بازار مسکن است.»

این در حالی است که بازار مسکن نشان می‌دهد مسکن مهر توانسته بخش زیادی از متقاضیان مسکن را خانه‌دار کند و این برنامه تا آخر دولت دوازدهم تنها برنامه‌ای است که موجب ساخت و تولید مسکن حمایتی شده است.

آنچه موجب نگرانی برخی فعالان حوزه مسکن از بازگشت تفکرات دهه‌های قبل در بخش مسکن است، تأثیر این تفکرات بر بازار و افزایش دوباره قیمت مسکن است، تفکراتی که حاصل آن رشد دلالی و سوداگری به بازار مسکن خواهد بود، موضوعی که با قانون ساماندهی بازار مسکن و اجاره‌بها و تنظیم‌گری بازار، حداقل در ۲ سال اخیر در بازار مسکن کمتر شده است و حاشیه سود دلالی و سودجویی در بازار مسکن با اجرای برنامه‌های نظارتی به کمترین حد رسیده است طوری که معاملات مسکن بیشتر به سمت تقاضامحوری پیش رفته و معاملات سرمایه‌داری کمتر شده است.

اعتقاد به عدم مداخله دولت در بازار زمین و مسکن و همچنین عدم اعتقاد به ساخت مسکن‌های حمایتی و توقف ساخت و ساز باعث شده تا قیمت مسکن از متوسط هر متر مربع ۳.۷ میلیون تومان در سال ۹۲ به متوسط قیمت هر متر مربع ۳۰.۲ میلیون در سال ۹۹ برسد.

عباس آخوندی به عنوان وزیر راه و شهرسازی دولت روحانی در طول مدت پنج سال از فعالیت خود تصویب قوانینی مانند مالیات بر عایدی سرمایه به عنوان یک ابزار خارج کننده سوداگری از بازار، جلوگیری از راه‌اندازی سامانه ملی املاک و اسکان به عنوان زیربنای تحقق اخذ مالیات بر خانه‌های خالی زمینه افزایش قیمت مسکن و سوداگری در این بازار را افزایش داد.

از سوی دیگر تأخیر در ساخت واحدهای باقیمانده مسکن مهر علاوه بر اینکه باعث شد مردمی که برای واحدهای درخواستی هزینه پرداخت کرده بودند، به خاطر زمانبر شدن ساخت و افزایش هزینه‌های ساخت مسکن، هزینه‌های اضافی آن به دولت سیزدهم منتقل شد.

با توجه به اهمیت بخش مسکن در اقتصاد کشور و اقتصاد خانوار، برنامه دولت‌ها و نامزدهای ریاست جمهوری در این بخش، تضمین می‌کند که آینده بازار به کدام سو می‌رود.

منبع : خبرگزاری مهر


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار بازار

شماره گذاری نیسان آبی متوقف شد

شماره گذاری نیسان آبی متوقف شد
2024-07-02T15:29:42+03:30
مدیرکل دفتر حمل و نقل سازمان استاندارد گفت: بر اساس نتایج آزمون‌های استاندارد، خودروی وانت نیسان دارای انطباق‌های ایمنی و کیفی نیست و گواهی تایید این خودرو ت...

پارتیشن‌های شیشه‌ای ارژن‌دُر بهترین انتخاب برای ادارات

پارتیشن‌های شیشه‌ای ارژن‌دُر بهترین انتخاب برای ادارات
2024-07-02T14:43:01+03:30
پارتیشن‌های شیشه‌ای یکی از گزینه‌های مناسب برای ادارات و سازمان‌ها هستند که به دلیل ظاهر شفاف خود، به طراحی داخلی مدرن محیط‌ اداری کمک می‌کنند.

کوچکترین گیربکس‌حلزونی بازار ایران+ مزایا و ویژگی‌ها

کوچکترین گیربکس‌حلزونی بازار ایران+ مزایا و ویژگی‌ها
2024-07-02T14:43:01+03:30
نیاز به انتقال قدرت با راندمان بالا و حداقل اتلاف انرژی، امری ضروری است. گیربکس‌ها نقش کلیدی داشته و در این میان، گیربکس‌های حلزونی کوچک توانسته‌اند جایگاه و...

ارزان‌ترین تورهای داخلی تابستان ۱۴۰۳

ارزان‌ترین تورهای داخلی تابستان ۱۴۰۳
2024-07-02T14:43:00+03:30
در این مقاله، با شما همراه می‌شویم تا سفری ارزان و خاطره‌انگیز با تور داخلی در تابستان ۱۴۰۳ را تجربه کنید.

گزارش روزانه بورس۱۲ تیرماه؛ رشد ۱۵ هزار واحدی شاخص کل

گزارش روزانه بورس۱۲ تیرماه؛ رشد ۱۵ هزار واحدی شاخص کل
2024-07-02T14:43:00+03:30
شاخص کل بورس در پایان معاملات امروز (سه‌شنبه، ۱۲ تیرماه) با رشد ۱۵۳۴۰.۰۳ و احد به ۲,۰۹۰,۴۳۵.۴۵ و احد رسید.

اتیکس، راهکاری هوشمندانه برای بهینه‌سازی مصرف انرژی ساختمان‌ها

اتیکس، راهکاری هوشمندانه برای بهینه‌سازی مصرف انرژی ساختمان‌ها
2024-07-02T14:16:22+03:30
در ادامه اجزا، مزایا و انواع اتیکس را مورد بررسی قرار خواهیم داد اما برای آشنایی بیشتر با اتیکس بهتر است وب‌سایت اتیکس که مرجع اتیکس در ایران است را مشاهده ن...

بهترین لامپ برای گیاهان آپارتمانی کدام است؟

بهترین لامپ برای گیاهان آپارتمانی کدام است؟
2024-07-02T14:16:21+03:30
در این مقاله سفری به دنیای شگفت‌انگیز لامپ رشد گیاه خواهیم داشت و به شما کمک می‌کنیم تا بهترین لامپ را برای نیازهای خاص گیاهان آپارتمانی خود انتخاب نمایید.

قیمت طلا و سکه امروز ۱۲ تیر ۱۴۰۳؛ سکه وارد کانال ۴۳ میلیون تومان شد

قیمت طلا و سکه امروز ۱۲ تیر ۱۴۰۳؛ سکه وارد کانال ۴۳ میلیون تومان شد
2024-07-02T14:16:21+03:30
هر قطعه سکه طرح جدید امروز (سه شنبه، ۱۲ تیر ماه) ۴۳ میلیون و ۸۷ هزار تومان معامله شد. حباب این سکه ۹ میلیون و ۱۶۵ هزار تومان است.

قیمت طلا و سکه امروز ۱۲ تیر؛ سکه وارد کانال ۴۳ میلیون تومان شد

قیمت طلا و سکه امروز ۱۲ تیر؛ سکه وارد کانال ۴۳ میلیون تومان شد
2024-07-02T14:03:04+03:30
هر قطعه سکه طرح جدید امروز (سه شنبه، ۱۲ تیر ماه) ۴۳ میلیون و ۸۷ هزار تومان معامله شد. حباب این سکه ۹ میلیون و ۱۶۵ هزار تومان است.

آژانس وینت چه خدماتی ارائه می‌دهد؟

آژانس وینت چه خدماتی ارائه می‌دهد؟
2024-07-02T13:49:40+03:30
از مهم ترین خدمات آژانس طراحی سایت وینت می‌توان به طراحی وب‌سایت، کدنویسی و توسعه نرم افزارهای تحت وب، خدمات سئو و طراحی رابط کاربری اشاره کرد.

آشنایی با انواع ماژول‌ها و کاربردهای آن‌ها

آشنایی با انواع ماژول‌ها و کاربردهای آن‌ها
2024-07-02T13:49:39+03:30
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع ماژول‌ها در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

چرا خوردن آجیل برای زنان باردار مفید است؟

چرا خوردن آجیل برای زنان باردار مفید است؟
2024-07-02T13:36:25+03:30
شما می توانید برای خرید آجیل به فروشگاه اینترنتی آجیل چی مراجعه نمایید.

مروری بر تاریخچه حسابداری از آغاز تاکنون در ایران و جهان

مروری بر تاریخچه حسابداری از آغاز تاکنون در ایران و جهان
2024-07-02T13:36:24+03:30
حسابداری به‌مرورزمان با پیشرفت‌های تکنولوژیک و تحولات اجتماعی، به یکی از اساسی‌ترین ابزارهای مدیریت مالی و اقتصادی تبدیل گردید. در این مقاله مروری بر تاریخچه...

نرخ ارزهای مبادله ای ۱۲ تیرماه؛ افزایش اندک قیمت دلار و یورو

نرخ ارزهای مبادله ای ۱۲ تیرماه؛ افزایش اندک قیمت دلار و یورو
2024-07-02T13:36:24+03:30
در معاملات امروز (سه‌شنبه، ۱۲ تیرماه) مرکز مبادله ارز و طلای ایران، هر اسکناس دلار آمریکا به نرخ ۴۶ هزار و ۱۶۷ تومان و حواله دلار نیز به نرخ ۴۳ هزار و ۱۰۶ تو...

نامه ممنوعیت صادرات روغن نباتی باطل شد

نامه ممنوعیت صادرات روغن نباتی باطل شد
2024-07-02T13:09:42+03:30
دیوان عدالت اداری اعلام کرد: صادرات انواع روغن خوراکی بدون قید زمانی و بدون وجود دستورالعمل مصوب رئیس جمهور ممنوع اعلام شده، لذا نامه، وزیر صمت خارج از حدود ...

نتایج آخرین عرضه خودروهای وارداتی در سامانه یکپارچه اعلام شد

نتایج آخرین عرضه خودروهای وارداتی در سامانه یکپارچه اعلام شد
2024-07-02T12:16:20+03:30
دور جدید عرضه خودروهای وارداتی سوم تیر ماه آغاز شده بود که پس از پایان ثبت نام، امروز (سه شنبه ۱۲ تیر ماه) نتایج مشخص و بر روی سایت سامانه یکپارچه خودروهای و...

قیمت ارزهای مرکز مبادله امروز ۱۲ تیر؛ افزایش یورو و ثبات دلار

قیمت ارزهای مرکز مبادله امروز ۱۲ تیر؛ افزایش یورو و ثبات دلار
2024-07-02T10:43:00+03:30
در معاملات امروز مرکز مبادله طلا و ارز ایران هر اسکناس دلار آمریکا به ۴۶هزار و ۱۶۷ تومان و حواله دلار نیز به ۴۳هزار و ۱۰۶ تومان رسید.

ماهانه ۱۰۵ تا ۱۰۷ هزار تن تخم‌مرغ در کشور تولید می‌شود

ماهانه ۱۰۵ تا ۱۰۷ هزار تن تخم‌مرغ در کشور تولید می‌شود
2024-07-02T09:49:44+03:30
رئیس هیات‌مدیره اتحادیه مرغداران میهن گفت: ماهانه از ابتدای سال بین ۱۰۵ تا ۱۰۷ هزار تن تخم مرغ در کشور تولید شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل تقریباً ۳ تا ۵ د...

قیمت جهانی طلا امروز ۱۲ تیر؛ هر اونس ۲۳۳۲ دلار و ۱۴ سنت

قیمت جهانی طلا امروز ۱۲ تیر؛ هر اونس ۲۳۳۲ دلار و ۱۴ سنت
2024-07-02T08:43:02+03:30
قیمت هر اونس طلا امروز با ۰.۰۱ درصد افزایش به ۲۳۳۲ دلار و ۱۴ سنت رسید.

فروش ۳۹ هزار سکه در حراج امروز

فروش ۳۹ هزار سکه در حراج امروز
2024-07-01T20:03:00+03:30
چهاردهمین حراج سکه طلای مرکز مبادله ایران با تخصیص ۱۶ هزار و ۴۳۳ قطعه تمام سکه، ۱۶ هزار و ۹۳۰ قطعه ربع سکه و ۵۴۴۶ قطعه نیم سکه به پایان رسید.

کسب امتیازات شاخص‌های ISQI تیم خدمات پس از فروش نیکران موتور

کسب امتیازات شاخص‌های ISQI تیم خدمات پس از فروش نیکران موتور
2024-07-01T16:16:21+03:30
شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران (ISQI) رتبه‌بندی شرکت‌های موتورسیکلتی در حوزه خدمات پس‌ازفروش را مطابق هر سال به صورت رسمی منتشر کرد.

قیمت طلا و سکه امروز ۱۱ تیر ۱۴۰۳؛ سکه ۴۲ میلیون و ۶۴۵ هزار تومان

قیمت طلا و سکه امروز ۱۱ تیر ۱۴۰۳؛ سکه ۴۲ میلیون و ۶۴۵ هزار تومان
2024-07-01T16:16:21+03:30
هر قطعه سکه طرح جدید امروز (دوشنبه، ۱۱ تیر ماه) ۴۲ میلیون و ۶۴۵ هزار تومان معامله شد.

آروان‌کلاد با جدیدترین محصولات ابری به الکامپ آمده است

آروان‌کلاد با جدیدترین محصولات ابری به الکامپ آمده است
2024-07-01T15:36:23+03:30
آروان‌کلاد با تازه ترین محصولات ابری، در سالن ۸ و ۹ بیست‌وهفتمین نمایشگاه بین‌المللی الکامپ حضور دارد.

حراج شمش طلا لغو شد

حراج شمش طلا لغو شد
2024-07-01T15:23:02+03:30
حراج سی و ششم شمش طلا که قرار بود فردا ۱۲ تیرماه برگزار شود، لغو و به ۱۷ تیرماه موکول شد.

طرح تعویض خودرو کارکرده با نو

طرح تعویض خودرو کارکرده با نو
2024-07-01T15:09:42+03:30
پلتفرم آنلاین اتوبان، خدمت جدیدی را به خدمات خود اضافه و مجموعه اتوبان برای اولین بار در کشور با همکاری مجتمع صنعتی پیلسان طرح تعویض خودرو های کارکرده را آغا...

۷ نکته مهم در راه اندازی خط تولید کوره زغال

۷ نکته مهم در راه اندازی خط تولید کوره زغال
2024-07-01T14:03:01+03:30
در ادامه نکات اصلی برای راه اندازی یک کارگاه تولید زغال با استفاده از کوره و دستگاه های تولید زغال به طور کامل توضیح داده شده است.

از ساوین دکور؛ پارتیشن اداری چی بخریم خوبه؟

از ساوین دکور؛ پارتیشن اداری چی بخریم خوبه؟
2024-07-01T14:03:01+03:30
در این مقاله، به بررسی انواع پارتیشن‌های اداری موجود در ساوین دکور و نکات مهم در انتخاب بهترین گزینه می‌پردازیم.

قیمت خرید خانه در محله‌های مختلف مشهد چقدر است؟

قیمت خرید خانه در محله‌های مختلف مشهد چقدر است؟
2024-07-01T13:49:42+03:30
مشهد یکی از کلانشهرهای ایران و مرکز استان خراسان رضوی است که در شمال شرقی کشور قرار دارد و این شهر بعد از تهران، در رتبه دوم پرجمعیت‌ترین شهرهای ایران قرار گ...

معرفی سیستم‌های تهویه مطبوع کم مصرف

معرفی سیستم‌های تهویه مطبوع کم مصرف
2024-07-01T13:49:42+03:30
پیش از آن که به بررسی معرفی سیستم های تهویه مطبوع کم مصرف بپردازیم، لازم است که در ابتدا درباره انواع سیستم های تهویه مطبوع با شما صحبت کنیم.

گزارش روزانه بورس ۱۱ تیرماه؛ رشد ۲ هزار واحدی شاخص کل

گزارش روزانه بورس ۱۱ تیرماه؛ رشد ۲ هزار واحدی شاخص کل
2024-07-01T12:43:02+03:30
شاخص کل بورس در معاملات امروز، با رشد ۲۲۰۷.۶۳ واحد به ۲,۰۷۵,۱۴۵.۸۶ رسید.
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)