میرنیوز

تاثیرات شگرف تغذیه با شیرمادر برای نوزاد / نحوه فعالیت بانک شیرمادر

تاثیرات شگرف تغذیه با شیرمادر برای نوزاد / نحوه فعالیت بانک شیرمادر 2020-06-23T07:51:12+04:30

مرضیه بخشنده در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه از نظر علمی بهترین تغذیه برای شیرخواران و نوزادان تغذیه با شیر مادر است، گفت: شیر مادر فواید بسیار زیادی نسبت به سایر شیرها برای کودک دارد به عنوان مثال ایجاد رابطه عاطفی میان مادر و کودک یکی از همین فواید است که می‌تواند به پذیرش نقش مادری نیز کمک کند. تغذیه با شیر مادر تمام نیازهای کودک را برطرف می‌کند که اگر بخواهیم آن را با شیر گاو و شیر مصنوعی مقایسه کنیم، میزان سدیم شیر مادر کم تر است و به لحاظ باری که برای کلیه کودک ایجاد می‌شود، شرایط مطلوب‌تری فراهم می‌کند. 

وی افزود: طی سال‌های اخیر ثابت شده است که سلول‌های بنیادی که سلول‌های زنده و فعالی هستند از طریق تغذیه به کودک منتقل می‌شود و برخی از اینها که خاصیت دفاعی دارند می‌توانند سبب تقویت سیستم ایمنی کودک شوند. شیر مادر از لحاظ اقتصادی و زیست محیطی هم می‌تواند برای جامعه مفید باشد. از نظر زیست محیطی، تولید شیر مصنوعی اثرات سوء خود را دارد؛ با توجه به میزان متانی که گاو از خود تولید می‌کند، میزان آب مصرفی برای دام، قوطی‌های شیرخشک و ... می‌تواند تاثیراتی بر محیط زیست داشته باشد.

وی با بیان اینکه ترکیبات شیر مادر متناسب با سن تولد و زمان رشد کودک تغییر می‌کند، ادامه داد: این یک ویژگی مهم است در حالی که شیر مصنوعی چنین ویژگی ندارد؛ از سوی دیگر شیر مصنوعی می‌تواند درصد مرگ و میر را در نوزادان نارس افزایش دهد.

این کارشناس مامایی بهترین بازه زمانی برای تغذیه کودک با شیر مادر را تا ۲ سالگی دانست و اظهار کرد: اعتقاد بر این است که در ۶ ماه اول تولد نوزاد نیازی به استفاده از ماده غذایی دیگر جز شیر مادر ندارد و تغذیه باید انحصارا با شیر مادر باشد چراکه ترکیب آن به لحاظ آب، ویتامین‌ها و... برای کودک مناسب است. البته اگر ثابت شود نوزاد رشد مناسبی نداشته است،‌ممکن است تغذیه کمکی زودتر آغاز شود. پس از شش ماه با در نظر گرفتن اینکه همچنان شیر مادر تغذیه اصلی کودک است،‌ می‌توان به غذای کمکی نیز روی آورد. تاکید منابع علمی و مذهبی نیز به استفاده از شیر مادر تا ۲ سالگی است.

وی با تاکید بر اینکه تغذیه با شیر مادر باید بلافاصله پس از تولد صورت گیرد، اظهار کرد: به همین دلیل فرایندی تحت عنوان لزوم برقراری تماس پوستی میان مادر و نوزاد، به بیمارستان‌ها ابلاغ شده است. این تماس پوستی یک احساس امنیت و آرامشی به نوزاد می‌دهد که می‌تواند در ساعات اولیه منجر به شروع تغذیه با شیر مادر شود. هرچه شروع تغذیه با شیر مادر رخ دهد،‌ تداوم آن را تضمین می‌کند. 

بخشنده با بیان اینکه اولین شیری که از سینه مادر ترشح می‌شود حجم کمی دارد، تصریح کرد: ما نام این شیر را کلستروم یا آغوز می‌گذاریم. این آغوز حاوی آنتی‌بادی‌ها و ایمنوگلوبین‌های مختلف است که می‌تواند سیستم ایمنی بچه را تحریک می‌ کند تا بتواند خود را با شرایط جدیدی که با آن رو به رو شده است تطبیق دهد. چیزی که ممکن است باعث نگرانی خانواده‌ها شود این است که فکر می‌کنند چون مقدار این شیر کم است ممکن است فرزندشان گرسنه بماند درحالیکه اندازه معده نوزاد در بدو تولد مانند یک تیله بزرگ است و شاید نهایتا ۵ تا ۶ سی‌سی حجم معده او باشد. همان مقدار آغوزی که در بدو تولد از سینه مادر ترشح می‌شود که به عنوان واکسن اولیه کودک هم از آن یاد می‌کنند برای تغذیه یک یا دو روز اول او کافی خواهد بود. در واقع جریان شیر اصلی بعد از ۲۴ ساعت پس از تولد جاری می‌شود و گنجایش معده او افزایش می‌یابد تا جایی که از روز دهم می‌توانیم بگوییم معده‌اش به اندازه یک تخم مرغ می‌شود. 

وی با بیان اینکه نوزاد در بدو تولد بخشی از وزن خود را از دست می‌دهد، گفت: جنین داخل رحم مادر، تحت تاثیر هورمون‌ها است و مایعات زیادی در بدنش است اما پس از تولد بخش زیادی از این مایعات را توسط ادرار از دست می‌دهد و مقداری از وزنش کاسته می‌شود از این رو می‌گوییم وزن روز دهم تولد با روز اول یکسان می‌شود. 

وی درباره نقش تغذیه با شیر مادر در ایجاد ایمنی در برابر بیماری‌ها برای نوزاد، گفت: روی پوست فرد بزرگسال باکتری‌های مختلفی وجود دارد، زمانی که نوزاد در تماس با سینه مادر قرار می‌گیرد مقداری باکتری که حتی مفید اند به نوزاد منتقل می‌شود و همین باعث می‌شود سیستم ایمنی نوزاد تحریک شود. از سوی دیگر در شیر مادر سلول‌هایی مانند ماکروفاژها هستند که سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند. موضوعی که در دنیا به اثبات رسیده است این است که اگر تغذیه با شیر مادر را تقویت کنیم می‌توانیم سالانه از  مرگ ۸۰۰ هزار شیرخوار پیشگیری کنیم. علاوه بر آن تغذیه با شیر مادر مانع از اسهال، عفونت پنومونی، چاقی نوزاد و.... می‌شود . تاثیراتی که شیر مادر در مقابله با بیماری‌های عفونی دارد شگرف است.

کارشناس مسئول تغذیه با شیر مادر اداره سلامت کودکان وزارت بهداشت در پاسخ به این سوال که کدام مادران نباید به فرزند خود شیر بدهند، ادامه داد: حداقل ۹۵ درصد مادران می‌توانند نوزاد خود را شیر دهند اما مادرانی که برخی داروهای روانپزشکی مصرف می‌کنند، مادران HIV مثبت، مادرانی که اعتیاد و به ویژه اعتیاد تزریقی دارند از شیردهی به نوزاد خود منع می‌شوند. همچنین در صورتی که مادر یا نوزاد ناهنجاری‌های شدید قلبی داشته باشند ممکن است از شیردهی به نوزاد منع شوند. 

وی درباره نحوه فعالیت بانک شیر مادر در ایران،‌ تصریح کرد: این طرح تقریبا ۴ سال قبل ابتدا در شهر تبریز کار خود را آغاز کرد. بانک شیر اقدامی است که در کشورهای پیشرفته اتفاق می‌افتد و شاید زمانی که مطرح می‌شود ایران بانک شیر مادر در کشور دارد کمی غیرقابل باور باشد. بانک شیر مادر از این جهت مهم است که همواره تغذیه نوزادان نارس را اولیت می‌دهیم با انواع شیر دیگر؛ بانک شیر محل ذخیره شیر انسانی است و بیشتر مورد استفاده نوزادان نارس است و برای آنها مانند دارو عمل می‌کند. 

وی افزود: از سال قبل توانستیم اعتباری برای گسترش بانک شیر مادر به ۱۰ دانشگاه علوم‌پزشکی دیگر اختصاص دهیم. بانک شیر مادر در شیراز، یزد، کرمان، کرمانشاه، دانشگاه علوم‌پزشکی ایران(بیمارستان اکبرآبادی)، دانشگاه علوم پزشکی تهران( بیمارستان ولیعصر)، مشهد، اهواز بانک شیر مادر فعال است و در اصفهان و زاهدان نیز در آستانه بازگشایی است. بانک شیر مادر مباحث شرعی هم داشت که از علمای شیعه و سنی در این زمینه کسب تکلیف شده است و چون می‌تواند به عنوان ماده نجات بخش عمل کند،‌ بعید است با سختگیری در این زمینه مواجه شویم. 

وی درباره روند اهدای شیر توسط مادران داوطلب، افزود: مادران می‌توانند با دانشگاه علوم پزشکی شهر خود که بانک شیر دارد تماس بگیرند و اعلام کنند که داوطلب اهدای شیر هستند سپس توسط راننده بار اول برای معاینه به بیمارستان مراجعه می‌کنند و پس از آن هم اگر مایل باشند برای اهدای شیر به بیمارستان مراجعه می‌ کنند در غیر این صورت آموزش‌های لازم به خانم داده می‌شود تا شیر خود را بدوشد و شخصی از سوی بیمارستان برای گرفتن شیر به منازل این افراد مراجعه می‌کند و شیر را با حفظ زنجیره سرما به بیمارستان می‌رساند و پس از طی پروژه پاستوریزاسیون، در صورت لزوم در اختیار نوزادان نیازمند قرار می‌گیرد. 

وی در خاتمه سخنان خود درباره شیردهی در صورت ابتلای مادر به کرونا ‌گفت: هیچ مطلبی مبنی بر اینکه ویروس از شیر مادر به کودک منتقل می‌شود، وجود ندارد. از آنجایی که شیر مادر می‌تواند سبب ایمنی برای نوزاد شود حتی اگر مادر به کرونا مبتلا باشد نباید نسبت به شیردهی به نوزاد اجتناب کنیم. مادر مبتلا به کووید ۱۹ باید نکات ایمنی در شیردهی به نوزاد را رعایت کند و با ماسک به نوزاد خود شیر دهد زیرا تاثیر شگرف شیر مادر در سلامت نوزاد بسیار زیاد است. در صورتی که مادر مبتلا به کرونا شدیدا بد حال باشد که نتواند به فرزند خود شیر دهد می‌تواند از شیر اهدا کنندگان استفاده کند. در سال گذشته خدمات شیر مادر استاندارد شد و تقریبا در تمام شهرستان‌هایمان مشاوران شیردهی داریم که آموزش دیده‌اند و به مادرانی که سابقه شیردهی ندارند آموزش لازم را می‌دهند.

انتهای پیام

منبع : خبرگزاری ایسنا


کلمات کلیدی :
اشتراک گذاری :

آخرین اخبار اجتماعی

زائران حج بدون چمدان وارد مکه شدند

 زائران حج بدون چمدان وارد مکه شدند
2024-05-19T22:58:33+03:30
زائران حج تمتع از شب گذشته پس از ۵ روز اقامت در مدینه، با قطار سریع‌السیر و بدون چمدان عازم مکه مکرمه شدند.

دعا برای سلامتی رئیس‌جمهور و هیئت همراه در مدینه منوره

 دعا برای سلامتی رئیس‌جمهور و هیئت همراه در مدینه منوره
2024-05-19T22:58:29+03:30
گروهی از زائران ایرانی که هم‌اکنون در مدینه منوره حضور دارند برای سلامتی رئیس‌جمهور و هیئت همراه دعا کردند.

آخرین جزئیات اعلامی سانحه هلیکوپتر رئیس‌جمهور توسط هلال‌احمر

 آخرین جزئیات اعلامی سانحه هلیکوپتر رئیس‌جمهور توسط هلال‌احمر
2024-05-19T22:58:28+03:30
دبیرکل جمعیت هلال‌احمر با اعلام این مطب که امیدواریم تا دقایقی دیگر خبر خوبی دریافت کنیم، گفت تاکنون ۴۸ تیم واکنش سریع در منطقه حاضر شده‌اند.

از زمین تا کهکشان؛ سفری با تلسکوپ در تهران

 از زمین تا کهکشان؛ سفری با تلسکوپ در تهران
2024-05-19T20:58:45+03:30
رویداد "شبی با ستارگان" به مناسبت هفته جهانی نجوم، با هدف ترویج علم و به همت جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان در سطح شهر تهران و با حضور کارشنا...

استمرار حضور عمره‌گزاران ایرانی در عربستان بعد از موسم حج

 استمرار حضور عمره‌گزاران ایرانی در عربستان بعد از موسم حج
2024-05-19T20:58:44+03:30
سفیر کشورمان در عربستان ابراز امیدواری کرد که بعد از پایان عملیات حج ۱۴۰۳، شاهد استمرار حضور عمره‌گزاران ایرانی در عربستان باشیم.

دلایل کاهش نگران‌کننده موالید و ازدواج در کشور/ چاره چیست؟

 دلایل کاهش نگران‌کننده موالید و ازدواج در کشور/ چاره چیست؟
2024-05-19T20:58:43+03:30
بررسی‌ها نشان می‌دهد که روند رشد جمعیت و ازدواج طی سال‌های اخیر به شدت نزولی بوده است؛ با وجود این کارشناسان می‌گویند که مردم دوست دارند که بیش از دو فرزند ...

فن بازار شیراز؛ دروازه ورود ۲۰۰ شرکت به دنیای دانش‌بنیان‌ها

 فن بازار شیراز؛ دروازه ورود ۲۰۰ شرکت به دنیای دانش‌بنیان‌ها
2024-05-19T20:58:42+03:30
رئیس هیئت مدیره کارگزار فن بازار منطقه‌ای استان فارس گفت: با تلاش‌های انجام شده، بیش از ۲۰۰ شرکت از طریق فن بازار شیراز به فرآیند دانش‌بنیان شدن ورود پیدا ک...

بازداشت مالخران یک پاساژ موبایل‌فروشی در تهران

 بازداشت مالخران یک پاساژ موبایل‌فروشی در تهران
2024-05-19T20:58:42+03:30
رئیس پلیس آگاهی پایتخت از دستگیری ۷ متصدی یک مغازه که مالخری تلفن‌های همراه می‌پرداختند خبر داد و گفت: در این عملیات پلیسی ۴۵ مال‌باخته شناسایی شدند.

ماجرای قطع ۸۱۲ درخت در بوستان چیتگر و شکار سنجاب چیست؟

 ماجرای قطع ۸۱۲ درخت در بوستان چیتگر و شکار سنجاب چیست؟
2024-05-19T20:58:41+03:30
معاون خدمات شهرداری و محیط زیست شهرداری منطقه ۲۲ درباره قطع ۸۱۲ درخت در بوستان چیتگر و موضوع شکار سنجاب در این بوستان توضیح داد.

چالش امتحانات نهایی و استرس مضاعف میلیون‌ها دانش‌آموز

 چالش امتحانات نهایی و استرس مضاعف میلیون‌ها دانش‌آموز
2024-05-19T20:58:40+03:30
در حالی که امسال برای نخستین بار امتحانات نهایی در سه پایه دوره متوسطه دوم برگزار خواهد شد اما در گام‌های ابتدایی آن، چالش‌ها و مشکلات موجب سردرگمی و استرس ...

دستگیری قاتل پس از ۲۰ سال زندگی مخفیانه در سوئد

 دستگیری قاتل پس از ۲۰ سال زندگی مخفیانه در سوئد
2024-05-19T20:58:40+03:30
مرد جوانی که ۲۰ سال قبل همسر خود را به قتل رسانده و مخفیانه به سوئد فرار کرده بود، پس از ۲۰ سال به ایران بازگشت و در فرودگاه توسط کارآگاهان اداره دهم پلیس آ...

سفر به جنوب؛ حکایت تویوتای هیبرید توقیفی و لنج و گیتار!

 سفر به جنوب؛ حکایت تویوتای هیبرید توقیفی و لنج و گیتار!
2024-05-19T20:58:39+03:30
ما هم میهمان جنوبی‌ها بودیم؛ در استان هرمزگان و بندرعباس، همراه با گروهی ۲۸ نفره از خبرنگاران و گرمای جنوب و گرمی جنوبی‌ها را همراه با قهوه عربی و چای کِرَک...

اعزام ۸ آمبولانس به محل سانحه بالگرد حامل رئیس جمهور

 اعزام ۸ آمبولانس به محل سانحه بالگرد حامل رئیس جمهور
2024-05-19T20:58:37+03:30
سخنگوی سازمان اورژانس کشور با بیان این که به دلیل مه شدید، ادامه عملیات هوایی ممکن نبود، گفت: هشت دستگاه آمبولانس اورژانس تبریز راهی محل سانحه شده‌اند.

اعزام پهپادهای هلال احمر به محل سانحه بالگرد رئیس جمهور

 اعزام پهپادهای هلال احمر به محل سانحه بالگرد رئیس جمهور
2024-05-19T20:58:37+03:30
رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر از اعزام پهپادهای هلال احمر به محل سانحه بالگرد رئیس جمهور خبر داد.

همه امکانات درمانی در محل سانحه مستقر شده است

 همه امکانات درمانی در محل سانحه مستقر شده است
2024-05-19T20:58:36+03:30
وزیر بهداشت با بیان این که به دلیل آن که منطقه شدیداً مه‌آلود است امکان جست‌و‌جو سخت است، گفت: ما همه امکانات درمانی را در منطقه مستقر کرده‌ایم.

هشدار دادستانی نسبت انتشار اخبار دروغ درباره سانحه امروز

 هشدار دادستانی نسبت انتشار اخبار دروغ درباره سانحه امروز
2024-05-19T20:58:36+03:30
دادستانی تهران با ورود به موضوع تولید محتوای کذب درباره وقوع حادثه برای هلیکوپتر رئیس‌جمهور، طی ساعات گذشته به تعدادی از افرادی که تشویش اذهان عمومی کرده بو...

حضور یگان‌های ویژه پلیس در منطقه سانحه بالگرد رئیس‌جمهور

 حضور یگان‌های ویژه پلیس در منطقه سانحه بالگرد رئیس‌جمهور
2024-05-19T20:58:36+03:30
سخنگوی فراجا از حضور نیروهای امدادی و یگان‌های ویژه و تکاوری پلیس به همراه یگان موتورسوار در مناطق صعب‌العبور در منطقه سانحه هلی‌کوپتر رئیس‌جمهور خبر داد.

نیروهای امدادی به محل حادثه بالگرد رئیس‌جمهور نزدیک شدند

 نیروهای امدادی به محل حادثه بالگرد رئیس‌جمهور نزدیک شدند
2024-05-19T20:58:35+03:30
رئیس اتاق عملیلات جمعیت هلال احمر گفت: ۴ تیم عملیاتی به محل مختصات حادثه سقوط بالگرد رئیس جمهور نزدیک شدند.

۴۰ تیم واکنش سریع در منطقه سانحه حضور یافتند

 ۴۰ تیم واکنش سریع در منطقه سانحه حضور یافتند
2024-05-19T20:58:35+03:30
رئیس جمعیت هلال‌احمر گفت: ۴۰ تیم امدادی و واکنش سریع به محل حادثه سقوط هلیکوپتر رئیس‌جمهور اعزام شدند و با توجه به شرایط جوی و منطقه‌ای، جستجو فقط به صورت ز...

پایان انحصار آمریکا در گرده‌افشانی با پهپادهای ایرانی!

 پایان انحصار آمریکا در گرده‌افشانی با پهپادهای ایرانی!
2024-04-14T13:18:23+03:30
یک شرکت دانش‌بنیان موفق به طراحی و ساخت پهپاد گرده‌افشان شد. این ماژول که قابلیت نصب بر روی انواع پهپادهای ایرانی و خارجی را دارد، به صورت هوشمند می‌تواند ب...

ربودن دختر ۱۷ساله توسط خواستگار شرور در تهران!

 ربودن دختر ۱۷ساله توسط خواستگار شرور در تهران!
2024-04-14T12:51:47+03:30
فرد شرور که در جریان خواستگاری از دختر مورد علاقه خود جواب منفی شنیده بود در اقدامی هولناک دست به آدم‌ربایی این دختر زد اما با اقدام ضربتی و به‌موقع پلیس دس...

ماجرای سنگ‌اندازی برای واردات واگن‌های متروی تهران چیست؟

 ماجرای سنگ‌اندازی برای واردات واگن‌های متروی تهران چیست؟
2024-04-14T12:38:24+03:30
عضو کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای اسلامی شهر تهران درباره ماجرای سنگ‌اندازی برای واردات واگن‌های چینی مورد نیاز متروی تهران توضیح داد.

رویه غلط سازمان محیط زیست برای توسعه "قرق‌های شکار"

 رویه غلط سازمان محیط زیست برای توسعه "قرق‌های شکار"
2024-04-14T12:38:23+03:30
یک سالیست که سازمان محیط زیست با نادیده گرفتن حکم شرعی شکار و تاکید رهبر انقلاب بر لزوم توقف شکار، بدون پاسخگویی به نقدهای دانشگاهیان و بی‌توجه به ابعاد اجت...

ساخت پهپادهای آشیانه‌دار توسط یک شرکت دانش‌بنیان

 ساخت پهپادهای آشیانه‌دار توسط یک شرکت دانش‌بنیان
2024-04-14T11:58:31+03:30
متخصصان یک شرکت دانش‌بنیان موفق به ساخت پهپادهای آشیانه‌دار برای تصویربرداری از مناطق صعب‌العبور شدند.

حل مشکلات ۱۲ساله تملکات ملکی پروژه روددره فرحزاد

 حل مشکلات ۱۲ساله تملکات ملکی پروژه روددره فرحزاد
2024-04-14T11:58:31+03:30
معاون خدمات شهری و محیط زیست شهرداری تهران از حل مشکلات ۱۲ساله تملکات ملکی پروژه روددره فرحزاد خبر داد و گفت: با آغاز فرایند پرداخت و تملک معارضات ملکی؛ پیش...

آغاز اجرای طرح "نور" برای برخورد با ناهنجاری‌های اجتماعی

 آغاز اجرای طرح "نور" برای برخورد با ناهنجاری‌های اجتماعی
2024-04-14T11:58:30+03:30
فرمانده انتظامی تهران بزرگ گفت: پلیس از امروز در همه معابر و اماکن عمومی، اقدامات خود را به منظور برخورد با ناهنجاری‌های اجتماعی مانند بی‌حجابی با جدیت بیشت...

شناسایی ۷۹ مبتلا به وبا در سال گذشته/کاهش چشمگیر آمار بیماری

 شناسایی ۷۹ مبتلا به وبا در سال گذشته/کاهش چشمگیر آمار بیماری
2024-04-14T11:58:30+03:30
رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت با اشاره به شناسایی ۷۹ مورد ابتلا به وبا در سال گذشته، از کاهش چشمگیر آمار این بیماری در کشور نسبت به سال‌ ۱۴...

طرح کالا برگ فجرانه در ایستگاه پایانی

 طرح کالا برگ فجرانه در ایستگاه پایانی
2024-04-14T11:58:29+03:30
مرحله اول طرح فجرانه از ۱۸ بهمن ۱۴۰۲ آغاز شد. مرحله دوم آن از ۲۰ اسفند تا ۱۸ فروردین ماه ۱۴۰۳ ادامه داشت و مرحله سوم نیز از ۲۰ فروردین آغاز شده و تا ۱۸ اردی...

التیام سریع‌تر زخم‌های دیابتی با کمک پانسمان نانویی

 التیام سریع‌تر زخم‌های دیابتی با کمک پانسمان نانویی
2024-04-14T11:58:29+03:30
یک شرکت دانش‌بنیان زخم‌پوش نانویی تولید کرده که می‌تواند به التیام سریع‌تر زخم‌های دیابتی کمک کند. این پانسمان باکتری‌ها را از بین برده و روند بهبود را تسری...

۳ میدان میوه و تره‌بار در جنوب تهران احداث می‌شود

 ۳ میدان میوه و تره‌بار در جنوب تهران احداث می‌شود
2024-04-14T11:58:29+03:30
شهردار منطقه ۱۷ با اشاره به احداث و بهره‌برداری از ۳ میدان میوه و تره‌بار در سطح منطقه گفت: در راستای تکمیل شبکه توزیع میوه و کالاهای اساسی، میدان های میوه ...
X فیلم جدید فیلم جدید دانلود فیلم و سریال تبلیغات شما (پیام به تلگرام)