میرنیوز
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مراسم رونمایی از کتاب «هر جا تو باشی» سروده غلامعلی حداد عادل امروز در غرفۀ کانون پرورش فکری کودک و نوجوان با حضور نویسندۀ اثر و احمدوند معاون فرهنگی وزارت ارشاد، فاطمه طارمی مدیرکل انتشار کانون و علی محمد مؤدب مدیر مؤسسه «شهرستان ادب» برگزار شد.
حداد عادل در این نشست با اشاره به اینکه سخن گفتن از هویت ملی مبدأ عزیمت مناسبی در این مقام و مجال است، گفت: ما امروز نیاز به تقویت و تحکیم هویت ملی در جوانان و نوجوانان خودمان داریم. برخی از بحرانهای اجتماعی به ما یادآوری میکنند که از این حیث کوتاهی داشتهایم. مقام معظم رهبری به مناسبت روز معلم، معلمان را به تحکیم هویت ملی دعوت کردند. باید از راههای مختلف وارد شد.
وی افزود: تصور من این است که هویت ملی ما از زبان فارسی جدا نیست. زبان فارسی، ظرف فرهنگ ماست. برای حفظ مظروف باید ظرف را عزیز داشت. اگر ظرف بشکند، مظروفی نخواهد ماند. در میان جنبههای مختلف زبان فارسی، شعر در هویت ملی ما جایگاه مهمی دارد. شعر، در زبان فارسی نشانۀ فرهیختگی بود. در طول تاریخ، هر کسی قصد داشت اظهار فرهیختگی کند، شعر میگفته و شعر میخوانده و از شعر دیگران شاهد میآورد. اگر یک روزی چراغ شعر در ایران کمفروغ شود، باید احساس خطر کنیم. این حضور شعر در فرهنگ ایران پررنگ است؛ مثلاً مراجع تقلید شعر میگفتند. میرزای شیرازی شاعر بود. شعر را از نجف به ایران شعر میفرستاد و در محافل ادبی، شعر ایشان را میخواندند.
حداد عادل با تأکید بر ا ینکه شعر را باید در بین نوجوانان تقویت کرد، گفت: کانون از بنده خواست تعدادی از شعرهای خودم را انتخاب کنم تا برای جوانان مناسب باشد. از بین چاپ شدهها و چاپ نشدهها اشعاری انتخاب کردم. شاید برخی از این اشعار را آگاهانه برای نوجوانان نسرودم. در هر صورت کارم در انتخاب این مجموعه برای نوجوانان سخت نبود.
وی با اشاره به دو جنبۀ زبان و محتوا در کتاب «هر جا تو باشی» گفت: در صورت کلی بلد نیستم مشکل حرف بزنم، مشکل بنویسم و مشکل درس دهم. اگر هنری باشد، اعتراف میکنم از این هنر بیبهره هستم. درسی که نزدیک به 40 سال در دانشگاه تهران تدریس کردم، مشکلترین درس فلسفه یعنی فلسفۀ کانت بود. دانشجویان از دانشکدههای مختلف مستمع آزاد سر کلاس میآمدند. تعجب میکردند از اینکه بلد نبودم پیچیده سخن بگویم. در شعر گفتن چنین سبکی دارم. در سرودن شعر، از پیچیدگیهای لفظ کمک نمیگیرم. سعی میکنم حال شعری را در یک ظرفی بریزم که از بیرون به قدری پیدا باشد که خود ظرف حس نشود. سعی می کنم شعر و احساس باشد. شاید همین امر سبب شده کانون این اشعار را مناسب نوجوانان بداند.
شاعران انقلاب باید همهجانبه شعر بگویند
حداد عادل دربارۀ محتوای کتاب خود گفت: در این مجموعه، اشعاری با مضمون معرفت ائمه، اشعار انقلابی، آیینی، مذهبی، شهدایی، امام و رهبری میبینید. حتی برای سردار سلیمانی شعر سرودم. اما من این مجموعه را به اشعار آیینی و انقلابی محدود نکردم. تصور کردم تمام احوالات نوجوانان و جوانان این مسائل نیست بلکه آنان حالات عاطفی و احساسات دارند. اصلاً اعتقاد دارم شاعران انقلاب، همه جانبه شعر بگویند. برای طبیعت هم شعر بگویند. شعرهای دوستی را پررنگ کردم تا جوانان برای محبوب خود بخوانند. پنجاه درصد اشعار، احوالات دل و امید و انتظار و هیجان است. سعی کردم شعر نومیدکننده و رخوت انگیز نگویم.
کانون باید پیشران ادبیات کودکان و نوجوانان باشد
وی در بخش دیگری از سخنان خود دربارۀ اهمیت کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گفت: کانون پنجاه و چند سال سابقه دارد. آن روزی که ما حرص و ولع خواندن داشتیم، چیزی به نام ادبیات کودک در کشور مطرح نبود. کانون پرورش فکری با هزار شعبه در سراسر کشور یک سرمایه و ابزار نیرومندی است که مقام معظم رهبری آن را مهندسی فرهنگی مینامند. اگر بخواهید نسلی تراز انقلاب تربیت کنیم، این مؤسسات دست و بازوی چنین کاری هستند. کانون باید کارهایش به اندازهای فاخر باشد که برای سایر ناشران الگوسازی کند. کانون از سطح نظام و حاکمیت وارد ادبیات کودکان و نوجوانان میشود. باید مانند لوگوموتیوی ادبیات کودک و نوجوان را به دنبال خود بکشد.
کوشش دکتر حداد عادل زنده نگه داشتن قالب قطعه است
حامد علامتی مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در ادامۀ این نشست گفت: انتشارات کانون پرورش فکری یکی از مهمترین سرمایههای فرهنگی کشور است. امروز کتاب، در کانون سر سلسله تمام فعالیتهای فرهنگی و هنری است. کنسرت کتاب، پدیده جدیدی است که امروز به دست کودکان و نوجوانان کانون در استان کرمان ایجاد شده ا ست. از سوی دیگر حضور شخصیتها و نویسندگان برجسته کشور در کانون جایگاه آن را متمایز کرده است. سابقۀ کانون در انتشار کودک و نوجوان سبب شد والدین با خیال راحت کتاب مورد علاقۀ خود را از باغ کتابهای کانون برچیند. امروز در چین و آمریکای لاتین کتابهای کانون دیده میشود.
وی دربارۀ کتاب «هر جا تو باشی» گفت: این کتاب، کتابی مناسب نوجوان است، اما بزرگسالان هم میتوانند بهره ببرند. کتاب، شعر آیینی نیست بلکه یک مجموعه اشعار متنوع است؛ اغلب موضوعات آن با موضوع هستیشناسی و امید است که مضامین الهی در آن پررنگ جلوه میکند. این کتاب در قالبهای قطعه، غزل و ربایی نگاشته شده است. کوشش ایشان، زنده نگه داشتن قالب قطعه است.
علامتی در انتها گفت: شعر ایشان یادآور نسلی از شاعران انقلاب است که ساده و زلال سرودند. یادآور سلمان هراتیها و قیصر امینپورهاست. هرچند سر شار از بهار و جوان و بهانه و اندیشه است، اما دنیای بی دردی و آسایش و رفاه نیست. رد پاهای رنگین از معارف اسلامی و توحیدی، آیات قرآن و احادیث در این سرودهها دیده میشود.
مؤدب: نوجوانان باید شعر بزرگان ما را بخوانند
علی محمد مؤدب در ادامۀ این نشست با اشاره به اینکه شعر در طول تاریخ ایران، عصارۀ تمام جریانات فرهنگی ما بوده است، گفت: اهل فضل و فرهنگ، همه به نحوی با شعر سر و کار داشتند. شعرشناس و شاعر بودن، نشانۀ فرهیختگی بوده و هست. امروز اگر کانون میخواهد جوانان آیندۀ ما و کودکان امروز ما نسل بهتری داشته باشد، این را سرلوحه خود قرار دهد که شعر ترویج شود. بچهها باید شعر بزرگان ما را بخوانند. سعدی مشق کودکان ما بوده، اما اکنون این پیوندها بریده شده است. در مدیریت سیاست فرهنگی باید این پیوندها را برقرار کنیم.
وی دربارۀ کتاب «هرجا تو باشی» گفت: هنر دکتر حداد عادل در سادهگویی است. یکی از چالشهای شاعران این است که تسلطشان بر فن شعر و تکنیک و دانش آنها، سبب میشود شعرشان دشوار شود. دکتر حداد تسلطشان با توجه بر تسلظشان بر فنون شعر و فلسفه، این زمینه را داشته که شعرشان به آن سمت برود، اما هر وقت شعرهای ایشان را میخوانیم، میتوانیم خواندن آن را به نوجوانان توصیه کنیم. معلمی ایشان و نزدیکی ایشان به مردم سبب میشود به مخاطب نزدیک باشند. از شاعران انقلاب کمتر این ویژگی را دارند؛ قیصر اینگونه بود. شما برای هر مناسبتی بخواهید شعری انتخاب کنید، میتوانید از شعر قیصر نمونههایی پیدا کنید و بخوانید. معلمی او تأثیر داشت و سبب می شد به فهم مردم شعر بگوید. شعر دکتر حداد این ویژگی را دارد. حرکت به سمت سادهگویی به نظر ساده است، اما سختترین کار یک شاعر است.
در انتهای این مراسم از کتاب «هر جا تو باشی» رونمایی شد.
انتهایپیام/
منبع : خبرگزاری تسنیم
جشنواره امامت و مهدویت آغاز به کار کرد
اعتکاف مادردختری یعنی فرزندآوری مانع زندگی نیست؛ میزبانی ۶۰۰ مسجد تهران از معتکفین
نشست نقدی بر ایده زبان اندیشه برگزار میشود
رویداد ملی «صاد» مقدمهای بر شبکهسازی کنشگران تدبر در قرآن است
روح فرزندان در خانوادههای تحصیلکرده هم پرورش نیافته است
از اعتکاف نوعروسان تا اعتکافهای مادر دختری؛ میزبانی ۶۰۰ مسجد تهران از معتکفین
راهاندازی پویش قرائت سوره واقعه به مناسب میلاد حضرت علی (ع)
صد و هفتاد و چهارمین نشریه خیمه منتشر شد
ناگفته های زندگی و زمانه آیت الله سید جواد خامنهای در جدیدترین شماره خیمه
روز میلاد حضرت علی (ع) هیئت کجا برویم؟
پدر در سریالهای تلویزیونی همیشه متهم میشود؛ برای داشتن خانواده سالم، پدر باید سالم باشد!
دوره آموزشی برای احیای فرهنگ ایرانی در خانواده برگزار میشود
ذکر مناقب امیرالمؤمنین(ع) زکات بدن و عقل است
دورهای آموزشی برای احیای فرهنگ ایرانی در خانواده برگزار میشود
پیام تسلیت وزیر ارشاد در پی درگذشت بانوی قرآنپژوه
برگزاری محفل بزرگ بانوان قرآنی جهان اسلام در حرم رضوی
همافزایی فعالیتهای قرآنی در سه استان با تفاهمنامه مشترک میسر میشود
رئیس و اعضای شورای سیاستگذاری نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم منصوب شدند
انتشار ایده های فرهنگی مناسب برای برنامههای ویژه روز پدر در مساجد
حرم مطهر امام علی در آستانه ۱۳ رجب آذین بندی شد
چالشهای مدیریت مدرسه در ایران در نشستی بررسی میشود
سیزدهمین دوره آموزش عالی تیم ملی قاریان جوان برگزار شد
هوش مصنوعی به کمک علوم اسلامی میآید؟
پویش نذر اعتکاف آغاز به کار کرد
مرحله سوم نوزدهمین آزمون اعطای مدرک تخصصی حفظ قرآن برگزار میشود
فراخوان معرفی خادمان قرآن کریم اعلام شد
جشن میلاد حضرت علی(ع) در مجتمع امام رضا(ع) برگزار میشود
مخاطب و پیام عاملان حیاتی در تأثیرگذاری هیئت هستند
جولان فرقهها در زمانه حضرت جوادالائمه (ع)؛ تلاش امام در برخورد با آنها چه بود؟